Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Studie: Därför går svenskar som dejtar miste om kärleken

04 sep, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Hitta kärleken som singel
Singel och sökande men inte en enda potentiell partner i sikte? En ny undersökning visar att du kanske redan har träffat den rätta – utan att ge hen en chans.
Annons

Sökandet efter någon att dela livet med kan vara allt från spännande och pirrigt till läskigt och förvirrande. Var börjar man leta och hur vet man egentligen när den rätta står framför näsan på en?

I en studie om svenskars kärleksliv från dejtingsajten Match.com genomfördes 1 086 intervjuer med personer i åldrarna 18-60 år. Studien undersökte hur många dejter det tar i snitt innan man blir kär och varför vi ibland går miste om potentiella partners – utan att förstå det själva.

Undersökningen visar att det krävs i snitt 4,9 dejter innan vi utvecklar känslor för en annan människa och hinner uppfatta det själva. Hur många chanser brukar du ge en ny person?

Varför nobbar jag min dejt så snabbt?

Undersökningen visar trots den ovannämnda informationen att det i snitt tar oss ungefär tre gånger (eller dejter) innan vi bestämmer oss för att gå vidare från en person vi nyss träffat. Vi ger alltså inte en ny person tillräckligt många chanser för att vi ens ska hinna utveckla känslor, men vad kan det bero på?

Annons

Jo, drygt hälften av de som medverkade i undersökningen tyckte helt enkelt inte om att dejta. Anledningarna var både att de kände sig obekväma och osäkra på sig själva och att de till viss del väntade för länge med att berätta om sina känslor.

De allra flesta drömmer om att hitta den rätta

Oavsett om man drömmer om den rätta eller inte så verkar det som att svenskarna har svårt för att erkänna sina känslor, kanske är man helt enkelt rädd för att bli sårad?

Enligt undersökningen är det som sagt först vid dejt nummer fem vi vet om personen i fråga är något att satsa på. Ändå väntar vi ofta till den sjunde dejten innan vi vågar berätta för personen vad vi verkligen känner. Det låter som om det lätt kan utvecklas till en ond cirkel, eller hur?

Även om kärlek vid första ögonkastet inte verkar vara något att sukta efter är det fortfarande oklart hur man ska gå tillväga – tålamod verkar vara lösningen, eller? För även om du inte inser det själv kanske du redan har träffat din drömpartner, utan att du gav hen en ordentlig chans.

Bildkälla: TT/IBL

Källa: Match.com

Läs mer:

Annons