Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Träffar du fel män? Så bryter du ditt destruktiva dejtingmönster

10 nov, 2017 
AvNanna von Knorring
bryt negativa dejtingmönster
Dras du alltid till fel män? Tar det alltid slut? Vi bad en relationsexpert ge sina bästa råd för att du ska kunna bryta ditt dejtingmönster.
Annons

Du är långt ifrån ensam om du känner att du dras till fel personer i dejtingsvängen. Vissa har lyckan att hitta sin livspartner i den första grodan de kysser, medan andra behöver ta lite fler omvägar innan de hittar en partner att hålla ihop med.

Det finns flera anledningar till att man dras till fel personer. En orsak kan vara att det blivit till en vana att alltid dejta samma typ av personer, menar relationsexperten Charlotte Sander som driver sajten relationsexperten.se.

– Det kan ha blivit så att det dysfunktionella är det normala. Man känner inte till något annat och därför känns det mer tryggt att vara i en dålig relation där man kanske på något sätt ändå känner någon slags kontroll och kan mönstret, säger Charlotte Sander och fortsätter:

– Man vet ungefär hur den här typen av partner fungerar, så även om man vet att det är en destruktiv relation så stannar man i det för att det är det man känner igen.

Annons

Charlotte Sander berättar att även uppväxten och personerna och relationerna som funnits omkring oss då kan påverka våra val i vuxenlivet.

– Man kan ha med sig mönster hemifrån, kanske söker man sig till sådana personer som man är van vid hemifrån. Är man exempelvis van vid att ta mycket ansvar som barn så kan det vara att man väljer en relation där man är den som bär allt – man vet inget annat, utan det är det man kan och känner igen, säger Charlotte Sander och tillägger:

– Den typ av bekräftelse man får i dessa relationer är också något som jag tror spelar in. Man är exempelvis inte van att få ovillkorlig kärlek utan den är alltid relaterad till prestation.

Andra anledningar till att man alltid hamnar med med fel partner kan vara att man inte värdesätter sig själv tillräckligt högt.

– Det handlar också om låg självkänsla och självförtroende, man tror inte mer om sig själv och därför så söker man sig till den begränsade kärleken, säger Charlotte Sander.

Annons

Hur lär man sig ändra sitt destruktiva dejtingmönster om man alltid träffar ”fel killar”?

– Det är inte helt lätt, man behöver först få insikten om att man behöver förändra sitt mönster och sedan ta en time out i dejtandet för att gå igenom vad man egentligen längtar efter och behöver, säger Charlotte Sander och fortsätter:

– Sedan behövs mod. Mod till att gå utanför det dejtingmönstret man haft. Har man dejtat ”farliga” killar så kanske man ska börja titta åt andra hållet och inte direkt döma de killar som verkar lite för snälla, som exempel.

Att bryta ett dåligt mönster kan vara tufft på egen hand och därför är vänner, familj eller professionell hjälp bra att ha till hands. Vänner kan hjälpa dig på traven genom att stötta och guida dig i arbetet att hitta nya vanor. Det behövs också en stor dos tålamod för att inte falla tillbaka i de gamla vanorna, påminner relationsexperten om.

Så vet du om du har ett destruktivt dejtingmönster – enligt relationsexperten:

1. Du har börjat inse att du hamnar i samma mönster om och om igen.

Annons

2. Du känner dig dränerad och uttömd.

3. Du vill förändra ditt mönster men kan, törs eller orkar inte.

4. Du blir om och om igen sårad, utnyttjad och inte älskad på det sätt som du innerst inne vill och längtar efter.

5. Du blir isolerad från vänner och familj av din partner.

Läs även:

Foto: Dennis Guldstrand & IBL/Shutterstock
Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons