Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Hjärnan hinner inte med – 3 stresstriggers i vardagen

09 apr, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Vad triggar din hjärna att bli stressad? Antagligen är det flera saker som gör att din hjärna inte hinner med. Samhället går för fort för oss idag och den nya tekniken har gett oss nya stresstriggers som är svåra att undvika. Men det går att motverka med rätt knep.
Annons

Det är ingen slump att många av oss upplever stress idag. Det handlar inte bara om att vi har mycket att göra på jobbet eller att det är svårt att få ihop vardagspusslet för att barnen har så många aktiviteter. Den största boven för vår ökade stress är faktiskt hastigheten som hela samhället har idag.

Amit Sood, professor vid amerikanska Mayo Clinic, säger till Prevention att han i sin forskning har kunnat se tre huvudfaktorer som orsakar problem och som vi måste tackla varje dag, vilket verkar stämma bra med annan hjärnforskning.

Vår hjärna utvecklas hela tiden och anpassas efter nya förutsättningar, men den hinner inte utvecklas i samma takt som samhället och nu går det så fort att hjärnan inte längre hinner med. Vi har massor av bollar i luften varje dag (ja, sociala medier är också bollar), men bara en hjärna med begränsade resurser. Enligt psykologen och författaren Anders Hansen som bland annat skrivit boken Hjärnstark, är våra hjärnor fortfarande kvar på savannen där vi levde som samlare. Längre har inte utvecklingen kommit.

Annons

Amit Soods tre stresstriggers som vi alla har i vår vardag:

1. Problem med fokus

När rovdjur var ett verkligt hot för oss människor var det rimligt att ha ett fokus som riktades utåt och skannade av vår omvärld. Idag kan vi inte ha fokus på allt samtidigt, utan våra tankar avbryts och vandrar iväg. Enligt Amit Sood är vi i ett ofokuserat stadium inte mindre än 80 procent av tiden, och oftast är vi inte medvetna om det själva. Han liknar det här vid att ha massor av filer och mappar öppna på datorn, det är omöjligt att fokusera på en sak. Bara att det istället händer inne i din hjärna, inte på datorn. Framför allt är det våra digitala hjälpmedel som hela tiden distraherar oss.

Kan du till exempel kolla på ett helt tv-program eller läsa ett kapitel i en bok utan att du sträcker dig efter telefonen? Har du pushnotiser som gör att du hela tiden blir uppmärksammad på saker som stör ditt fokus?

Annons

2. Rädsla

Hela vårt liv är beroende av att hjärnan kan lokalisera och uppmärksamma kroppsliga och emotionella faror. Skrämmande situationer gör att hjärnan lagrar information om hur du överlevde för att sedan kunna använda den nya informationen vid ett senare tillfälle. I vårt informationssamhälle gör det att hjärnan minns dåliga och skrämmande nyheter bättre än goda eftersom den vill skydda oss. Resultatet? Mer stress.

Dessutom påverkar rädslan kvinnor även i sociala medier, enligt hjärnforskaren Sissela Nutley. När kvinnor till exempel tittar på en bild på en kvinnokropp som ligger nära samhällets ideal så kopplas ångestcentret i hjärnan på, vilket är nära kopplat till rädsla. Män tittar däremot mer objektivt på bilderna och den del som aktiveras i deras hjärna är framför allt kopplad till analys av färger och proportioner.

3. Hjärntrötthet

Flera av våra organ är skapade för att köra på som om det inte finns något stopp – till exempel våra njurar och hjärtat. Men så fungerar inte hjärnan. När den har jobbat hårt måste den få vila. Ju tråkigare och jobbigare uppgiften är, desto mer återhämtning behöver den. Du märker när hjärnan börjar bli trött, framför allt om du ska göra samma uppgift om och om igen. Då kommer de där slarvfelen, ögonen känns trötta och du blir inte lika effektiv. Du kan också bli lättirriterad och mer känslig för ljud och ljus.

Om du inte låter hjärnan vila skapas stress i kroppen, vilken i sin tur orsakar ännu mer trötthet i hjärnan – allt i en negativ spiral.

Fyra steg till hjärnvila

För att motverka de här stressfaktorerna har Amit Sood fyra metoder som gör att hjärnan får vila och som aktiverar andra delar av hjärnan så att de delar du tröttar ut får vila.

  • Din hjärna behöver vila och den vilar bra med saker som gör den glad. När du blir trött, ta en paus och ring en vän, skicka ett sms, kolla på ett gulligt kattklipp eller bilder på dina barn.
  • Inled dagen positivt och låt hjärnan mjukstarta. Kolla inte mejlen förrän du är ute ur huset, är frukost i lugn och ro och tänk på saker du tycker om och var tacksam för dem.
  • Att hitta ett fokus inåt behöver inte betyda långa meditationer. Det räcker med att vara uppmärksam, närvarande och nyfiken. Vilket mönster har din kollega på tröjan, vilken färg har blommorna i rabatten utanför kontoret och vilken ögonfärg har busschauffören? Att lägga märke till detaljer får hjärnan att koppla av.
  • Försök att vara snäll mot alla, le och hälsa och koppla bort dömande tankar.

Foto: TT

Källa: Prevention

 

Läs mer:

Annons