Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: InredningMat och dryckResor

Höstens bästa böcker — 8 boktips till läslovet

25 okt, 2019 
AvFemina
Är det verkligen bara barn som behöver läslov? Att ge sig själv lite tid att läsa är bra både för själen och sinnet, att få en stund avkoppling från vardagen. Här är höstens bästa böcker att krypa upp i läshörnet med.
Annons

Förr om åren kallades höstlovet för potatislov eftersom det var då man skulle ut och hjälpa till på fälten med potatisskörden. Men sedan ett par år tillbaka kallas höstlovet för läslov och det är en tradition som alla borde ta till sig. Att unna sig lite extra lästid är aldrig en dum idé. Men om du känner att du vill ha ny inspiration har vi här några riktigt bra böcker att krypa upp i läsfåtöljen med.

Pachinko — Min Jin Lee (Polaris)

Min Jin Lees Pachinko är en släktkrönika som tar sin början 1910 i ett Korea under japansk överhöghet och vindlar sig fram till 1980-talets Japan. Sunja är den unga och oskuldsfulla som förälskar sig i en gangster. När hon blir gravid vid 16 års ålder är skandalen ett faktum, men hon räddas av en lungsjuk präst som gifter sig med henne och tar henne till Japan. Genom det hårda livet med rasism och socialt förtryck utvecklas Sunja till en matriark med hårda nypor. Hjärterörande långläsning! Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

– Kenneth Gysing, Feminas bokredaktör.

Gileads döttrar — Margaret Atwood (Norstedts)

Tjänarinnans berättelse från 1985 kom att bli decenniets mest inflytelserika roman. Nu kommer en nyskriven fortsättning där vi femton år senare får följa Offreds öden i den fundamentalistiska diktaturen Gilead. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

– Staffan Wilsson, kulturskribent.

Hovjuvelerarens barn — Gunnar Bohlin (Albert Bonniers Förlag)

Gunnar Bolin är kanske mest bekant som kulturjournalist på Sveriges Radio och som årets segrare i På spåret (med Amie Bramme Sey). Nu kommer han ut med biografin Hovjuvelerarens barn och berättelsen om sin kosmopolitiska släkt. Om farmor Karin och hennes far, den ryske tsarens hovjuvelerare Wilhelm Bolin, om familjens flykt till Sverige efter revolutionen – och om pappa Gerhard -(älskad, men knepig) som tvingades in i den tyska armén under andra världskriget. Bolins egen -uppväxt och historia blir till en riktig och alldeles fantastisk kulturhistoria. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

– Kenneth Gysing.

Där livet är fullkomligt — Silvia Avallone (Natur & Kultur)

En av Italiens mest uppmärksammade författare, som med Stål nådde framgångar i Sverige. I den nya boken möter vi en fattig tonårsflicka som blir gravid med en slashas och ett barnlöst akademikerpar som är villiga att adoptera. Avallone skildrar rappt och utan pekpinnar ett Italien präglat av klassklyftor och könsroller, där framför allt kvinnor åldras snabbt i slit och fattigdom. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

– Staffan Wilsson.

En tid för mirakel — Karen Thompson Walker (Norstedts)

Efter en stark jordbävning i Chile är jordens rotation rubbad. Dagarna förlängs till en början med någon mikrosekund vilket ökar till några sekunder, minuter och timmar. Naturen förändras, fåglar dör, det är något som är allvarligt fel. I Karen Thompson Walkers vackra debutroman En tid för mirakel försöker 12-åriga Julia leva som vanligt med sina föräldrar och två katter, men det är inte så lätt när ingenting längre är som förut. Väntan på en möjlig annalkande katastrof – ett mycket aktuellt tema i tiden. Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

– Kenneth Gysing.

Ett högt pris — Donna Leon (Forum)

En äldre kvinna hittas död i sin vackra våning i Venedig. Rättsläkaren konstaterar hjärtinfarkt, men kommissarie Brunetti undrar över några märken på kvinnans bröstkorg. Den döda har tagit emot kvinnor för skyddat boende från våldsamma män och samtidigt hjälpt till på ett äldreboende där hon fått reda på underligheter kring ett testamente efter en mycket rik kvinna.

Annons

Donna Leon med Ett högt pris (Forum) skriver på bästa humör om korrupta politiker, snikna präster, om goda middagar och goda viner, om det Venedig hon både älskar och hatar. Skål i bubblande Prosecco (eller alkoholfritt) på det!

– Kenneth Gysing.

Handbok för städerskor — Lucia Berlin (Natur & Kultur)

Jag hade fått tips om Lucia Berlins Handbok för städerskor (Natur & Kultur) och det är en smart samling berättelser, likt filmen Short Cuts, där historierna om olika människors vardag vävs ihop och man plötsligt ser kopplingarna. Det visade sig vara en perfekt bok för mig som ramlat ur läsandet och längtat efter att komma in i det igen. Den här ville jag helt enkelt inte lägga ifrån mig! Läs mer och köp den här. (reklamlänk)

Annons

– Jessica Blockström Hember, Feminas skönhetsredaktör.

Sista hösten i Legoland — Hanna Rut Carlsson (Norstedts)

Danmark står inför sin undergång men människorna fortsätter att festa, älska och spränga. Under de yttersta dagarna följer vi några Köpenhamnsbor samt några orakel som sänts till jorden för att varna alla. En dystopisk debut med drag av grekisk tragedi och Lars von Trier – vem anade att en debuterande miljövetare skulle skriva en av årets starkaste romaner? Läs mer och läs/lyssna på den här.

– Staffan Wilsson.

Annons