Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Carl-Einar Häckner försvann från rampljuset – ändringen efter 20 år

08 okt, 2021 
I början av 2000-talet var trollkarlen Carl-Einar Häckner överallt, och i 20 år underhöll han Liseberg om somrarna.
Men efter att kontraktet bröts försvann multikonstnären från rampljuset – och numera bor han utomlands.
– Det gör jag i Berlin också. Där sänker jag axlarna och kan slappna av, har han sagt.
Annons
Popgrupperna som försvannBrand logo
Popgrupperna som försvann

Göteborgska trollkarlen Carl-Einar Häckner slog igenom med buller och bång på 90-talet, när han gästade Björnes magasin och fick trolla för den älskade barnprogramsfiguren. Häckner satte upp shower, släppte album, var med i långfilmen Petri tårar och tv-serien Herbert och Robert. Under ett par år var det svårt att slå på tv:n utan att se trollkarlen i ett tv-program eller annat, och han blev känd för sin speciella och emellanåt makabra stil.

I Göteborg har trollkarlen också varit en självklar del av sommaren. I 20 år hade han en show på Liseberg varje sommar, där han gästades av akrobater, lindansare och andra typer av konstnärer. Men 2016 valde nöjesparken att säga upp Carl-Einar Häckners kontrakt.

Annons

– Efteråt var jag förvirrad. Det är bättre nu. Men jag kände en poetisk sorg över att 20 år av identitet på scenen och med varietéartisterna var över. Det var unikt på Liseberg. Något som tillhörde parken och göteborgarna, sa Carl-Einar Häckner till Göteborg Direkt två år efter uppbrottet, 2018.

Tog en paus – flyttade till Berlin

Efter finalen på Liseberg valde trollkarlen att ta en paus från underhållandet.

– Det gick ju bra ett tag. Men plötsligt insåg jag att jag ätit min favoritpizza för ofta, att jag rörde mig i samma kvarter och då började jag klättra på väggarna. det här är ju min hobby mitt jobb, min passion. Jag var tvungen att fortsätta, sa han till Göteborg Direkt.

Idag har Häckner gjort nya shower, och lever på sitt artisteri, om än mer i skymundan än början av 2000-talet. Han har testat att bo i Australien, och har hem både i Göteborg och i Tyskland, ett land som är en bra plats för hans typ av underhållning.

– Jag bor på femte våningen och har balkong. Där trivs jag väldigt bra. Det gör jag i Berlin också. Där sänker jag axlarna och kan slappna av, säger han.

Carl-Einar Häckner 2018.
Annons