Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Fredrik Belfrages kritik mot SVT – efter beslutet

19 jan, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Han var en av ”Hylands pojkar”, och fick axla lördagsprogrammet Go'morron Sverige efter ikonen.
I en intervju med Expressen riktar Fredrik Belfrage nu kritik mot kanalen, för ett oväntat beslut.
– Jag tror att det var ett fatalt misstag, säger Belfrage.
Annons
Svenska programledarna då och nuBrand logo
Svenska programledarna då och nu

När Go'morron Sverige startade som landets första morgonprogram i tv 1977 var det Lennart Hyland som satt framför kameran och ledde tittarna genom programmet. På redaktionen satt bland annat Fredrik Belfrage, idag 72.

Programmet blev en stor succé, och vann Stora journalistpriset året därpå. Belfrage fortsatte att jobba med Hyland, och blev en av ”Hylands pojkar”, den grupp unga manliga sportjournalister som skolats upp av tv-legendaren. Förutom Fredrik Belfrage hörde exempelvis Ingvar Oldsberg till gänget.

När Lennart Hyland lämnade Go'morron Sverige togs det först över av Per Ragnar och sedan Berit Gullberg. 1985 var det dock dags för Fredrik Belfrage att ta över.

– När jag tog över var programmet inkört, Hyland hade plöjt fåran, och det var en kanonbra morgontid på lördagarna. När jag var nere på NK och handlade var de förbannade för de hade ju inga kunder första timmen, de ville att vi skulle sluta en timme tidigare, säger han i en intervju med Expressen.

Annons

Belfrages kritik mot SVT:s beslut

Fredrik Belfrage ledde det populära tv-programmet fram till 1989, innan han gick vidare i sin karriär och fokuserade på exempelvis radio och moderator-jobb. Han har också lett Melodifestivalen flera gånger.

Go'morron Sverige tuffade på fram till 1996 då SVT valde att lägga ner programmet – något den tidigare programledaren är väldigt skeptisk till.

– Jag tyckte det var synd att SVT släppte den tiden. Jag tror att det var ett fatalt misstag. TV4 var ju inte dumma så de tog ju lördagsmorgontiden. Det är en väldigt bra tid, folk är lediga och äter långfrukost, men helt plötsligt lade man bara ned och lät konkurrenterna ta hand om den tiden, kritiserar Fredrik Belfrage i Expressen.

Idag lever han ett lugnt pensionärsliv med sin hustru Eva, och ser till att hålla igång.

– Det stora projektet varje dag är vad vi ska ha till middag, lite så ”du, jag såg ett nytt vin och det fick fyra getingar, vi köper en sådan”. Sedan rör jag mycket på mig, spelar mycket golf, och läser en del. Nu tycker jag också att tv-serierna har blivit så bra, jag är väldigt förtjust i alla de här danska deckarna.

Fredrik Belfrage 2021.
Annons