Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Göran Stangertz blev hes – ett år senare var han död

26 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografLizzie Larsson/TT
Skådespelaren Göran Stangertz visste inte hur sjuk han var, när han gick till läkaren med en hes röst.
Mindre än ett år efter att han diagnostiserats med cancer, gick han tragiskt bort den 27 oktober 2012, 68 är gammal.
– När vi blev tillsammans sa jag: "Jag tar hellre två år med dig, än 30 år med någon annan". Och jag fick sju, har hustrun Kajsa Ernst berättat i Stjärnorna på slottet.
Annons
6 ikoniska kärlekspar vi minnsBrand logo
6 ikoniska kärlekspar vi minns

Skådespelaren Göran Stangertz var en självklar del av Sveriges teaterelit under flera årtionden. Han spelade huvudrollerna i Richard Hoberts filmsvit De sju dödssynderna på 90-talet, har regisserat pjäser av Lars Norén på Malmö stadsteater, och var under många år teaterchef på Helsingsborgs stadsteater.

2005 blev Göran Stangertz tillsammans med vännen och kollegan Kajsa Ernst, som han hade känt under många år tidigare. Efter två år tillsammans förlovade sig paret, och 2009 gifte de sig.

– Det var min absolut största kärlek, och min enda hittills. Med Göran öppnade jag upp. Jag fick älska honom, och han fick älska mig, har Kajsa Ernst berättat i SVT:s Stjärnorna på slottet.

Blev sjuk i cancer – Kajsa Ernsts sorg

Paret var kära och lyckliga tillsammans. Men några år in i äktenskapet började Göran känna sig hes, och förstod inte varför. När han till slut gick till läkaren undersökte de honom, och två dagar före julafton 2011 fick han veta att han hade drabbats av cancer.

Annons

Behandlingar var inget som hjälpte, och i september 2012 fick Göran och Kajsa Ernst det tragiska beskedet att det inte fanns något läkarna kunde göra. Den sista tiden tillbringade paret all tid de kunde tillsammans, och Göran ordnade med allt praktiskt före sin bortgång. Den 27 oktober 2012 somnade Stangertz in.

– Det är tur att man inte förstår hur ont det gör, för då hade man aldrig gått in i en relation. Det var min man, min Göran. Det var en sån jävla käftsmäll. Det var djup, djup sorg, och jag visste inte hur jag skulle ta nästa andetag, sa Kajsa Ernst i SVT-programmet.

Redan när paret blev ihop visste Kajsa att Göran var mannen i hennes liv, och även om åren tillsammans blev för få är hon glad över tiden de fick.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

– När vi blev tillsammans sa jag: "Jag tar hellre två år med dig, än 30 år med någon annan". Och jag fick sju. Det är mycket att vara tacksam över.

Kajsa Ernst och Göran Stangertz.
The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons