Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lasse Åbergs avslöjande om Repmånad

23 jul, 2021 
Filmen Repmånad eller hur man gör pojkar av män blev Lasse Åbergs genombrott, och gav en glimt av framtida ikonen Stig-Helmer Olsson.
Men hade filmen inte blivit en så stor succé hade vi aldrig fått Sällskapsresan-filmerna som följde.
– Nu kände vi oss framgångsrika och tänkte "vi kanske ska försöka en till film", har Lasse Åberg sagt till Expressen.
Annons
5 klassiska filmer från 90-talet som förgyller sommarkvällarnaBrand logo
5 klassiska filmer från 90-talet som förgyller sommarkvällarna

Lasse Åberg hade redan skådespelat i över tio år när Repmånad eller hur man gör pojkar av män kom ut på biograferna 1979, men filmen – som numera är en kultklassiker – blev hans regidebut. Och vilken debut sen! Komedifilmen om lumpen blev en stor publikfavorit, och sågs av en miljon människor på bio.

– De komedier, eller lustspel, som gjordes då var så korkade. Åsa-Nisse och sådan skit. Vi ville göra en igenkänningskomedi, har Lasse Åberg sagt till Expressen.

Men det var inte självklart att filmen skulle bli av över huvud taget. Åberg och kollegan Bosse Jonsson fick kämpa för att få filmen finansierad. När de till slut lyckades rörde det sig om så lite pengar att det bara hade betalat en dags filminspelning med dagens budgetar.

Annons

Filmen möjliggjorde Sällskapsresan

När filmen sedan hade premiär visade det sig ha varit väl investerade pengar.

– Till vår stora förvåning hade vi gjort en bra analys av vad folk vill se.

Huvudrollen Helge Jonsson spelades av Lasse Åberg, och blev en slags förlaga till den numera väldigt älskade karaktären Stig-Helmer Olsson. Men om inte Repmånad eller hur man för pojkar av män hade gått så bra så är Lasse Åberg inte säker på att Sällskapsresan hade blivit till – då hade han kanske gått vidare med andra konstprojekt.

– Det är svårt att säga, men hade den inte gått bra så hade jag nog inte orkat göra en till film. Men nu kände vi oss framgångsrika och tänkte "vi kanske ska försöka en till film", har Lasse Åberg avslöjat.

Annons