Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Nanne Grönvalls tunga barndom – nu väljer hon att berätta

06 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Nanne Grönvall
Nanne Grönvall är känd för sina poppiga låtar och många Melodifestivalen-hits – men bakom den glada fasaden har Nanne burit på tunga hemligheter.
I en intervju med Malou von Sivers berättar artisten nu om en uppväxt som präglades av våld, alkoholism och mammans självmordsförsök.
– Jag hamnade i en fullständig depression, för jag kände mig så maktlös, säger Nanne Grönvall i Malou möter.
Annons
Nanne Grönvall - 5 saker du inte visste om artistenBrand logo
Nanne Grönvall - 5 saker du inte visste om artisten

Med snart 40 år på scenen är Nanne Grönvall en av Sveriges mest folkkära artister. Hon är känd för sina trallvänliga låtar som Avundsjuk, Håll om mig och Den vilda, och syns nästan alltid med ett stort leende på läpparna.

Men det många inte har känt till är att Nanne Grönvall under hela sitt liv burit på tunga familjehemligheter, som påverkat henne så mycket att hon i perioder vari djupt deprimerad, och 2016 drabbades av utmattning.

I en intervju med Malou von Sivers i Malou möter på TV4 berättar Nanne Grönvall om en uppväxt kantad av missbruk och självmordsförsök. Artistens föräldrar var bara 16 och 18 år gamla när de fick henne, och Nanne växte upp med sin mamma och mormor. Medan mamman kämpade med psykisk ohälsa, alkoholism och destruktiva relationer var Nannes mormor spritlangare – en försörjning som försatte henne i farliga situationer.

Annons

Räddade sin mormors liv

Nanne Grönvall berättar om hur hon som barn bevittnade ett rånförsök mot sin mormor, en situation som hade kunnat bli mormoderns död om inte Nanne var där.

– Jag är livrädd, och förstår att det är på liv och död, säger Nanne och torkar tårarna.

När en av torpederna, som hade tagit sig in i lägenheten och blockerar dörren för att mormodern inte ska kunna fly, fick syn på lilla Nanne sa han ”jag kan inte göra det här när ett barn ser på”, och de farliga männen lämnade lägenheten.

Att polisen var på besök på grund av misshandel, brott eller mammans självmordsförsök var inget ovanligt, och Nanne fick lära sig att inte berätta om det för vännerna i skolan. De mörka familjehemligheterna bar Nanne på i många år, innan hon till slut inte orkade mer.

När artisten var i 30-årsåldern och hade fått egna barn tillsammans med maken Peter Grönvall hann allt ifatt henne. Mamman var fortfarande djupt i ett alkoholmissbruk, och ringde ofta till Nanne – ibland när hon blivit misshandlad av en pojkvän, och ibland när hon överdoserat på tabletter.

Annons

– Jag hamnade i en fullständig depression, för jag kände mig så maktlös, säger Nanne Grönvall i Malou möter.

Mamman blev nykter

Depressionen gjorde att Nanne började gå i terapi, och för första gången i sitt liv började prata om alla trauman hon upplevt sedan barnsben.

Sina sista 15 år i livet levde Nanne Grönvalls mamma som nykter, och de två kunde bygga upp sin relation på nytt. De bestämde att Nanne kunde berätta allt hon ville när mamman hade gått bort, och artisten vill nu bryta tabun och tystnadskultur genom att berätta vad hon gått igenom under uppväxten.

Nanne och Peter Grönvall 2024.
Nanne och maken Peter Grönvall, son till Benny AnderssonFoto: Karin Törnblom/TT

– Det finns alltid en form av skuld och skam, men eftersom mamma och jag hade pratat om det här, och hon sa ”när jag går bort då får du berätta allt”.

Anja Lundqvists kamp mot alkoholismen: Jag blev ett monsterBrand logo
Anja Lundqvists kamp mot alkoholismen: Jag blev ett monster
Annons