Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Owe Sandström gjorde Abbas kläder – och succé i Söndagsöppet

03 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Owe Sandström är definitionen av en person med många strängar på sin lyra.
Under karriären har han inte bara designat scenkläder åt Abba och Lill-Babs – han ledde också den populära programpunkten Hur gör djur? i Söndagsöppet.
– Barbro frågade en gång ”om du skulle behöva välja mellan mig och mina paljetter och att bara ägna dig åt djur, vad skulle du välja då?”, berättar han för Expressen.
Annons
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-taletBrand logo
10 svenska Tv-serier du följde om du var ung på 90-talet

De flesta minns Owe Sandström för hans populära segment Hur gör djur? i Söndagsöppet i SVT – från 1990 tills det att programmet lades ner 2003 dök Owe upp med levande djur i studion. Tre kändisar fick se klipp på djur i olika situationer för att sedan gissa vad djuret gör efteråt – ett koncept som togs från USA.

– Jag lärde känna producenten Gunilla Nilars genom min gode vän Lasse Berghagen. Hon sa ”Owe, det finns ett program i USA som heter Animal crack-ups där de har en kille som kommer in och presenterar djur, kan du tänka dig att ta den rollen?”. Jag sa att ”vi kan väl testa”, vi gjorde ett par testprogram och tydligen var redaktionen jublade nöjd för sedan körde vi ju över 100 program, berättar Owe Sandström för Expressen.

Annons

Men även om Hur gör djur? kanske är det som många förknippar Owe med, så är det bara en bråkdel av hans karriär. Nu för tiden är han zoolog på Fjärilshuset, driver safaris i Kenya, regisserar Sweden international horseshow och arbetar som krögare, men på 70- och 80-talet gjorde han scenkläder till de största artisterna i Sverige – Abba och Barbro ”Lill-Babs” Svensson.

Eftersom han är zoolog och alltid haft en brinnande intresse för djur, så använde han sig av djurmönster i Abbas scenkläder. Agnethas och Anni-Frids vita kattröjor är några av bandets mest ikoniska outfits, och han gjorde också kostymer där de alla var representerade av varsitt djur.

Owe Sandström håller upp de ikoniska scenkläderna.

Vill återvända till tv

Att han har så många intressen var något som verkar ha stressat Lill-Babs, som till och med ställde honom mot väggen i frågan.

Annons
Owe Sandström med Lill-Babs.

– Barbro frågade en gång ”om du skulle behöva välja mellan mig och mina paljetter och att bara ägna dig åt djur, vad skulle du välja då?”. Jag sa att ”ja du, Barbro, du vet att jag måste välja djuren”. Då sa hon ”men du får inte lämna mig så vi kör båda delarna”. Hon var en ständig källa till glädje och inspiration, säger Owe Sandström i Expressen.

Idag är Owe Sandström 77 år, och har sedan länge passerat pensionsåldern. Trots det är han sugen på att återvända till rutan, och skulle gärna plocka på sig rollen som djurexpert i tv igen.

Annons

– Jag har lite idéer. Är det någon tv-producent som är lite vågad skulle vi nog kunna klämma in det. Ett lekprogram med biologisk substans och kunskap i botten, det är något speciellt – särskilt som tiderna ser ut nu. Hör av er så kör vi en omgång till. ”Here we go again”, som Abba säger.

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons