Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Sophie Jahn om traumat på pappans hästgård – berättar för Carina Bergfeldt

15 jan, 2021 
AvAino Oxblod
FotografSVT.
Sophie Jahn växte upp på en hästgård utanför Stockholm, med en pappa som skulle komma att dömas för sexuella övergrepp mot elever på ridskolan han drev.
Nu berättar hon om sin traumatiska uppväxt, där hon utsattes för livsfara, i Carina Bergfeldt.
– Vissa hästar kunde ju få panik – sparka bakut och lägga sig ner och rulla. Det kan ju bli farligt för ett barn, säger Sophie Jahn i Carina Bergfeldt på SVT.
Annons
Sophie Jahn om nattliga skräckridningarna på hästgårdenBrand logo
Sophie Jahn om nattliga skräckridningarna på hästgården

Sophie Jahn växte upp på en hästgård utanför Stockholm, med en pappa som skulle komma att dömas för sexuella övergrepp mot de elever han var ridlärare åt. Familjens berättelse har fått mycket uppmärksamhet genom P1 Dokumentären Hästgården, och Sophie Jahn samarbetar nu också med ett produktionsbolag i skapandet av en dramaserie om händelserna, som kommer sändas på Cmore.

I fredagens premiär av Carina Bergfeldt, Carina Bergfeldts nya pratshow på SVT, berättar Sophie om en del av de traumatiska händelserna hon var med om under uppväxten.

När Carina Bergfeldt ber henne berätta om ”nattridningar” säger Sophie Jahn att det är bland det värsta hon råkade ut för under sin uppväxt.

– Det är det värsta jag fick uppleva som barn. Ett exempel på det är att han, ju mer klockan blev på kvällen, desto mer drack han. Och han drack mycket. Det gjorde att han kunde få för sig att: ”Nu ska vi rida in den här ohanterade hästen”. Om man inte är hästmänniska, eller uppvuxen med hästar, så är det typ som att ta in en häst från vildmarken, och så ska man tämja den, berättar Sophie Jahn.

Annons

Sophie Jahn: Kan bli farligt för ett barn

Hon skulle då alltså sent på kvällen ta sig an en otämjd häst, som var många hundra kilo tyngre än det barn hon var då.

– Den skulle lära sig alla momenten – dels på med ett träns och ett bett i munnen så man kan styra den, och sen på med en sadel och så spänner man åt den här sadelgjorden som håller fast. Bara de momenten med en häst som aldrig gjort det... Vissa hästar kunde ju få panik – sparka bakut och lägga sig ner och rulla. Det kan ju bli farligt för ett barn, säger Sophie i Carina Bergfeldt.

Hon fick ingen hjälp med hanteringen av de vilda hästarna heller – hennes fulla pappa satt i stället på avstånd och bedömde henne.

– Det var inget han hjälpte till med, utan han satt på läktaren och tittade på de här olika momenten.

– Vad tänker du där, när det här börjar? När du är den som ska göra det här, undrar Bergfeldt i programmet.

Sophie menar att hon sällan blev överraskad, utan lärde sig märka små tecken i sin pappas beteende redan tidigare på dagen.

– Ofta kan jag känna av det redan under dagen, jag lärde mig att läsa av honom, jag lärde mig hur han andas, hur han går, hur han tittar, hur han pratar.

Läs mer:

Annons