ANNONSSAMARBETE MED ELFA

Visste du att överflödiga klädesplagg i garderoben är svenskarnas största förvaringsbekymmer? Det visar Förvaringsrapporten 2018/2019 som företaget Elfa tagit fram. Rapporten visar också att många faktiskt vill ta tag i kaoset.

– Vi ser ett samband mellan förvaringsutmaningar och människors överflöd av kläder och prylar och det kan inte den bästa förvaringslösning i världen råda bot på. De första stegen till smart förvaring är medveten konsumtion och vardagsrutiner för att rensa och återvinna, säger Christine Dalman, förvaringsexpert hos Elfa.

Misstag 1 – Du använder en stol som tillfällig garderob

Slänger du smutsiga kläder på golvet och låter en stol i garderoben agera klädförvaring åt halvsmutsiga kläder som inte har en självklar plats i vare sig tvättkorg eller garderob? Du är inte ensam för så ser det ut i många svenskars hem.

Elfa

Lösning: Så fort saker hamnar på rätt plats kommer du känna mer harmoni. Så istället för att bygga klädtorn på stolen bredvid sängen, testa att skapa så kallade ”mellanstationer” där du kan lufta och förvara kläder som inte är riktigt redo att slängas i tvättkorgen. Förslag på mellanstationer kan till exempel vara en klädställning eller krokar och smarta hyllsystem till garderoben. Men tänk på att inte överbelasta mellanstationerna för det skapar snabbt en känsla av kaos.

Misstag 2: Du rensar aldrig ut bland dina kläder, skor och väskor

Du har massor av kläder som du inte använt på flera år och den där kjolen som klarar varje rensning är egentligen alldeles för kort och skorna du köpte på mellandagsrean är en storlek för små.

Elfa

Lösning: I sann Marie Kondo-anda behöver du ha ett system när du rensar ut din garderob. Börja med att kategorisera plaggen efter typ som klänningar, skor, väskor och underkläder. Gå sedan igenom högarna plagg för plagg och behåll bara det som genererar glädje. Om du inte blir glad av plagget ska det skänkas, säljas eller slängas. För att underlätta att du kommer iväg med dina kläder som ska skänkas kan du placera en återvinningspåse på en lättåtkomlig plats i garderoben. Så snart du fyllt den ge kompisar och familj en chans att gå igenom den, det som blir över skänker du till välgörenhet.

Misstag 3: Du köper mer än vad du behöver

Fyndade du en klänning på rean, köpte du en av varje färg och shoppar du efter trend? Många gör som du och står sedan med en överfull garderob där många av plaggen inte matchar varandra.

Lösning: Vi är många som köper mer än vi behöver och den största skillnaden du kan göra för att slippa garderobskaos är att tänka till innan du shoppar ännu en stickad tröja. Om du har en bra överblick i din garderob kommer du också ha full koll på vad du har och vad du saknar!

Misstag 4: Du har inte en tydlig plats för dina accessoarer och väskor

Smycken, hårband och väskor som ligger utspridda kan få vilket hem som helst att se rörigt ut.

Elfa

Lösning: Att skaffa en tydlig plats för småsaker som smycken, sjalar och bälten skapar ordning. Det finns massor av smarta lösningar som till exempel snygga krokar på väggen eller med en garderobshylla med små fack för dina käraste accessoarer. Du kan också sätta upp ett helt förvaringssystem på baksidan av garderobsdörren.

Misstag 5: Du maximerar inte garderobens förvaringsyta

Du har en överfull garderob med dålig överblick.

Lösning: Tänk på att det finns smarta sätt att vika in kläder på som gör att du får en bättre struktur. Är det att sortera på färg eller typ av plagg – det bestämmer du, men hitta ditt sätt och försök sedan hålla ordningen. Så länge man har överblick finns det ingen anledning att stöka till det, det är när du inte hittar det du vill ha som det slutar i stök.

Svårt att komma igång? Här kommer 3 tips!

1. Se till att bjuda hem vänner dagen efter en inplanerad rensning/städning.

2. Skicka iväg resten av familjen så du har lugn och ro

3. Lyssna på popmusik, podd eller ljudbok.

Få fler tips på smarta garderob-lösningar hos Elfa