ANNONSSAMARBETE MED ELFA

Att bostadsmarknaden just nu känns lite osäker kan nog både köpare och säljare skriva under på. Och många experter har rekommenderat den som inte behöver flytta att bo kvar. Oftast är det bristen på boyta som får folk att söka efter nytt boende och då kan det kännas motigt att behöva sitta still i båten, samtidigt som högar av saker tar över varenda kvadratmeter parkett. Men det finns hjälp att få! Vi har nämligen fått 6 tips som kan öka boytan i ditt hem.

Enligt ”Förvaringsrapporten” av Elfa är svenskar sämst i Norden på att organisera sina hem. Fyra av tio svenskar måste förvara sina prylar utanför hemmet på grund av platsbrist.

Vem är det som får ha sakerna istället? Vänner och familj. 64 procent av svenskarna skjuter upp att rensa och organisera och varannan svensk känner stor frustration över förvaringssituationen.

Så här kan vi verkligen inte ha det. Med dessa tips kommer du maxa din förvaring och få till många smarta lösningar som du kanske inte ens hade tänkt på.

– Dålig förvaring skapar stress och irritation. Dessutom slukar det boyta som kan användas på bättre sätt, säger Christine Dalman, förvaringsexpert hos Elfa.

Elfa

Är dina hyllor effektiva? Många standardskåp och bokhyllor har djupa hyllplan där det lätt blir mycket luft emellan. Om planen är att fylla alla hyllplan blir det lätt ett rörigt intryck. Om du istället vill hålla ordning får du mycket ”död yta” i förvaringen. Investera i grundare hyllor eller ännu hellre i utdragbara backar, som du placerar tätare, för då utnyttjar du ytan optimalt och det blir lättare att vara sådär organiserad som många av oss drömmer om att vara.

2. Bli av med högar av textilier med vacuumpåsar

Att ha extra kuddar och täcken för gästerna som sover över är bra, men det kan definitivt vara en källa till frustration om de tar upp en massa plats i klädkammaren. Lägg ner dessa, säsongkläder och annat som inte används dagligen i praktiska vacuumpåsar och lägg högst upp i garderoben. Så tänk på att utnyttja hela utrymmet och måttanpassa din förvaring ända upp till taket.

Elfa

Kan du dela av rummet? Genom att sätta in skjutdörrar som går från vägg till vägg skapar du en effektiv förvaringsvägg där du kan gömma undan kläder och andra saker. Det bästa med skjutdörrar är att rummet inte behöver kännas mindre och att du kan välja om du vill visa hela rummet eller stänga undan.

4. Använd dina gardiner som förvaring

Ett av senaste årens gardintrender är att låta gardinerna löpa från tak till golv. Men du kan också använda gardiner för din förvaring. Sätt upp en gardinskena i taket en bit ut från väggen (cirka 20 cm) och häng sedan upp ett tyg du gillar. Bakom tyget kan du sätta grunda hyllor och krokar och gömma undan sånt som tidigare tagit upp plats i klädkammaren eller något annat skåp.

5. Förvara säsongsprylar högt

Om du inte redan förvarar saker som du inte använder så ofta högt upp är det ett bra tips. Sätt upp hyllor även på de sista 30, 40 centimetrarna under taket.

Elfa

Sätt upp hyllor under trappan där du kan förvara väskor och skor som du kanske inte använder varje dag och därför inte behöver stå framme i hallen. Tänk på att skapa en flexibel förvaring, som kan kapas för att anpassa måtten du behöver. Montera sedan skenorna på väggen i sektioner och fyll med olika typer av hyllor och backar för olika saker. Till exempel kan du använda dig av mesh-backar med täta hål som gör att det blir snyggt men ändå tillåter luften att cirkulera.

Tips på smart förvaring i sovrum

Mest läst