Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

6 vanliga inredningsmissar när du väljer soffbord – så undviker du dem

04 nov, 2020 
AvNanna von Knorring
så väljer du rätt soffbord till ditt vardagsrum
Ska du köpa nytt soffbord? Ha koll på de vanliga inredningsmissarna för att undvika dem! Vi tipsar om hur du lyckas med ditt inredningsval.
Annons
Här är de trendigaste färgerna i köket 2021Brand logo
Här är de trendigaste färgerna i köket 2021

Har du sett ett snyggt soffbord på Instagram eller i en inredningstidning och fallit pladask för det och är redo att klicka hem det direkt? Det kan vara det perfekta soffbordet, men innan du skrider till verket och köper det behöver du tänka på en rad saker för att lyckas med valet.

Vi listar sex vanliga missar med soffbordet – och hur du enkelt undviker dem:

Miss 1: Du tänker inte på soffbordets funktion

Om du inte tänker på vad du faktiskt använder ditt soffbord till, riskerar det att bli en möbel som mest är i vägen. Då blir den istället för ett stilfullt soffbord snarare ett irritationsmoment eftersom vardagen inte kan flyta precis så sömlöst som du kanske tänkt.

soffbord med två hyllplan
Vill du både ha förvaring och en yta att ställa ett mindre stilleben på – samtidigt som du får plats för kaffekoppen och fikat? Ett soffbord med två hyllplan kan vara rätt val! Foto: Ellos Home

Tips: Ta en stund och fundera på hur din vardag i hemmet ser ut. Brukar du äta middagen framför tv:n vid soffbordet? Då kanske du vill ha ett något högre bord. Eller är det bara kaffekoppen som behöver få plats på det? Ett brickbord kan räcka. Kanske vill du helst bara visa upp fina inredningsdetaljer arrangerade i stilleben? Eller så behöver du utrymme för allt ovan. Utgå ifrån dina verkliga behov när du väljer soffbord, inte bara vad som är snyggt på bild.

Annons

Miss 2: Du väljer fel storlek

Ett soffbord som är för stort för vardagsrummet kan upplevas klumpigt, medan ett för litet soffbord å sin sida inte ger plats för allt du behöver, och lätt svämmar över av saker. Det är dock vanligare att man väljer ett för stort soffbord, snarare än ett för litet.

stilfullt soffbord i beige vardagsrum
Få till ett proportionerligt intryck med ett soffbord som är hälften, eller som högst cirka två tredjedelar, så stort som soffan. Foto: Anders Bergstedt Styling: Linnéa H. Manaberi/Cream and navy för Alvhem/mäklare: Ann Stenmark

Tips: Tänk på proportionerna när du väljer soffbord. Ett större vardagsrum och en större soffa eller soffgrupp tål att ha en större möbel intill, medan ett stort soffbord i ett mindre vardagsrum lätt tar över och inte lämnar rum för andra möbler och detaljer. Tänk också på att soffbordet inte ska vara lika stort som soffan, det måste finnas utrymme att röra sig runt.

Miss 3: Soffbordet är för högt eller för lågt

Fötter som slår i när man lutar sig bak i soffan eller vaser som är i vägen för tv:n. Det kan uppstå en rad olika vardagsproblem om höjden på bordet inte matchar inredningen och dina behov.

lågt soffbord från new works
Ett lågt bord är ett elegant val, men det gäller att tänka igenom valet noga för att det även ska fungera i vardagen. Foto: New works

Tips: Ett lågt soffbord är ett elegant inslag, särskilt om du vill pryda det med stilleben. Det är dock sällan praktiskt om du vill äta vid ditt soffbord eller har barn som gärna klättrar upp på det och lånar saker från dina stilleben. En enkel tumregel är att välja soffbord som är ungefär lika högt som soffans sitthöjd, då brukar det fungera till de flesta behov.

Annons

Miss 4: Materialet matchar inte dina behov

Möbler är till för att användas, men väljer vi för ömtåliga material kan vi bli tvungna att ständigt anpassa oss. I ett hem där det finns kladdiga småbarnsfingrar eller middagarna intas vid soffbordet är ett mindre ömtåligt material att föredra för att slippa stress och fläckar som inte går att få bort.

soffbord i trä från ire
Trä är ett hållbart och tidlöst materialval i vardagsrummet. Foto: Ire

Tips: Marmor och spegelglas är snygga alternativ för den som kan hålla dem i gott skick, men är kanske inte optimala för barnfamiljer där fingeravtryck och utspilld mat och dryck kan vara en del av vardagen. Trä och laminat är tåliga och praktiska materialval, medan glas är ett tidlöst alternativ som är lätt att torka av.

Miss 5: Soffbordet har inte rätt form för inredningen

Soffbord finns i många olika modeller och vilken du väljer att inreda med gör stor skillnad för helhetsintrycket i rummet. Vilken form du har på soffan och på resten av möblerna påverkar valet av soffbord. Ska det vara runt, rektangulärt eller kanske kvadratiskt? Vi tipsar om hur du väljer rätt för att uppnå en balanserad känsla i vardagsrummet.

runt soffbord i mysigt vardagsrum
Ett runt soffbord mjukar upp intrycket i hemmet, särskilt i kombination med en rak soffa. Foto: Anders Bergstedt Styling: Josefsson Ljung för Entrance mäkleri/mäklare: Erika Bergholm

Tips: Runda och ovala soffbord ger ett mjukt intryck och balanserar upp om du har flera raka linjer i vardagsrummet. Rektangulära och kvadratiska bord kräver å sin sida mer plats i anspråk och framhäver de strikta linjerna i rummet.

Annons

Till en större soffgrupp med två soffor mittemot varandra passar exempelvis ett rektangulärt bord, medan ett runt soffbord ofta passar bättre till en soffa med schäslong. Satsbord är bra val när du har ont om plats, medan ett kvadratiskt bord är ett snyggt val om du vill sätta dina stilleben på bordet i fokus. Prova dig fram för att se vilken effekt de olika formerna har i ditt vardagsrum!

Miss 6: Soffbordet är för långt ifrån soffan

En vanlig miss är att ställa soffbordet för långt ifrån soffan, vilket leder till att man måste stiga upp varje gång man vill ställa ner tekoppen eller plocka upp ett magasin eller en bok från bordet.

elegant sittgrupp med två soffor och soffbord
Ett rektangulärt bord passar mellan två soffor, särskilt om de har lite runda former. Kom ihåg att placera bordet så det är nära till hands från bägge soffor. Foto: Fritz Hansen

Tips: Den här missen är enklast av dem alla att lösa och tar bara några sekunder! Flytta soffbordet närmare soffan för att ha det inom räckhåll från platsen där du sitter och förenkla dina sköna, lata kvällar i soffan.

Läs mer:

Annons