Josephine Bornebusch om kärleken till styvpappan: ”Har alltid funnits där”

11 sep, 2020 
AvMalin Roos
FotografTT
Att tv-dramat Älska mig om läkaren Clara och hennes relationstrassel hade en sån succépotential var det länge bara Josephine Bornebusch själv som trodde.
I en stor intervju med Femina berättar skådespelaren och regissören om prestationsångest, bildningskomplex – och människorna i det riktiga livet.
– Mina barn kallar Peter för morfar, samtidigt vet de att jag har en annan pappa.
Annons
Josephine Bornebusch om Älska migBrand logo
Josephine Bornebusch om Älska mig

Likt stora delar av kultur-Sverige har Josephine Bornebuschs jobb påverkats av den rådande pandemin.

Andra säsongen av Älska mig hann de spela in just innan corona (”en jäkla röta”) medan tv-serien Harmonica som hon gör tillsammans med Jonas Karlsson, fick sättas på vänt.

Men ur frustrationen föddes en idé.

– Dagen innan vi fick skjuta på Harmonica vaknade jag upp i soffan och tänkte ”om vi nu inte får filma på gud vet när, kan man göra på ett annat sätt?”. Det började som ett experiment där jag ville hålla ett högt tempo och hela tiden vara aktuell, berättar Josephine Bornebusch, 39.

Josephine Bornebusch
Skådespelaren Josephine Bornebusch verkar i dag som såväl regissör och manusförfattare. Foto: TT

Resultatet blev långfilmen Orca som hon skrev på tre veckor, filmade under elva dagar med stjärnor som Alba August, Marie Göranzon och Vera Vitali – och som går upp på ett antal biografer i slutet av oktober och i november på Viaplay.

Annons

– Det kom nya historier varje dag som växte till en jättefin film om relationer, säger en av landets just nu mest offensiva regissörer.

Fick nej överallt

Att Älska mig skulle bli en sådan succé att remakerättigheterna har sålts till USA, var hon inte alls beredd på, även om hon såg en lucka för realistiska romantiska historier i den svenska krimväggen.

– Det vore drygt att säga att ingen hade tänkt på det innan och det stämmer verkligen inte heller. Romantik är den äldsta genren vi har, ”hej Shakespeare!" skrattar Josephine Bornebusch. Men jag kände att det saknades en serie i Sverige som folk i min generation skulle vilja titta på.

– Det var inte så att jag som aldrig hade regisserat gick runt och försökte sälja in Älska mig och PANG så hände det.

I Älska mig spelar Josephine Bornebusch förlossningsläkaren Clara som försöker hitta rätt i livets relationstrassel. Sverrir Gudnason gör rollen som pojkvän och pappa Sten spelas av Johan Ulveson.

Den sanna historien, berättar Bornebusch, var att alla sa nej och att hon ritade konturerna till det som skulle bli Älska mig redan för tolv år sedan. Hon hade hunnit ha ”begravning” för Clara och hela projektet när en enda person sa ”vänta, jag tror på det här”.

Annons

– Det måste alltid finnas den personen annars går det inte, konstaterar Josephine Bornebusch som längtar efter att tittarna ska få möta Clara, broder Aron och pappa Sten i höst igen.

Leyla Jerrie Josephine Zetterberg Bornebusch

Född: September 1981 i Stockholm.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Erik Zetterberg och barnen Henry och Mika födda 2015 och 2016.

Gör: Skådespelare, manusförfattare och regissör.

Aktuell med: Säsong två av Älska mig samt långfilmen Orca.

I det riktiga livet har filmskaparen fyra bröder och två fäder.

Hennes biologiska som bor i Mexiko och styvpappan Peter som varit en viktig del av hennes liv sedan hon var tre år.

– Jag har vuxit upp med mamma och Peter som är dekorsnickare. Min styvfar har alltid funnits där och mina barn kallar Peter för morfar, samtidigt som de vet att jag har en annan pappa. Men han är långt borta, vi har inte mycket kontakt men jag känner mig inte så drabbad. Jag skulle aldrig säga att jag har haft en dålig uppväxt.

För att Peter fanns där?

– Absolut, och för att min mamma alltid har varit extremt närvarande, säger Josephine vars mamma Cian Bornebusch är en namnkunnig scenograf i branschen och i dag jobbar med sin dotterns produktioner.

– Vi jobbar ihop, är kompisar och har samma kompisar. Jag kan vara bjuden på en tjejmiddag och så dyker mamma upp, säger Josephine Bornebusch och berättar vidare i intervjun om hur hennes egna barn utmanar henne – och hur rollen som Mickan i Solsidan fick henne att tappa håret.

I en stor intervju med Femina berättar Josephine Bornebusch om prestationsångest, bildningskomplex och om hur rollen som platinablonderade Mickan i Solsidan har fått henne att tappa håret.
Annons