Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

”Jag ångrar att jag släppte in nissen – nu är jag en dålig mamma om jag slutar”

22 dec, 2022 
AvJosefin Westin
Fotograftt
Krönikören Josefin Westin om nissedörr

Många småbarnsföräldrar har den, nissedörren och nattliga bus.
Men bakom varje dörr står en utmattad mamma.
Här är bästa tipsen på hur du överlever julen med nissedörren.

Annons
En värmande äppelglögg – perfekt till julmingletBrand logo
En värmande äppelglögg – perfekt till julminglet

Det verkade som en så mysig idé sådär för fyra år sedan när jag för första gången började med nissedörr. En magisk liten tomtenisse som lagom till jul flyttar in i ens hem, sprider bus och julmys. Plötsligt den första december fanns den röda dörren som Nissen satt upp på väggen vid golvlisten likt en liten pyssling, och kanske en och annan uppäten pepparkakssmula. För nissen älskar pepparkakor.

Brev utanför nissedörren varje dag

Barnen avgudar detta såklart. För nissedörr gör julen om än mer magisk och förtrollar barnen så in i bängen. De köper konceptet rakt av. Såklart en nisse från Nordpoolen har flyttat in till oss! Det första min son gjorde varje morgon var att springa ut till nissedörren och kolla om han skrivit ett brev. För det gjorde han VARJE DAG första året, från 1 december fram till julafton. Vår nisse kunde då skriva om sin natt, för busen sker alltid på natten. Och som den nybörjare jag var, förlåt nissen, så busade den varje natt. I breven skrev den och kanske bad om förlåt för att den blev så hungrig och ätit upp alla pepparkakor eller gav en hint om ett utfärdat bus som var rödfärgad mjölk. Men oftast upptäckte barnen busen själva, som när gosedjuren hade lussetåg med glitter och tomteluvor till lucia eller när barnens kläder för dagen var uppklistrade på väggen eller nissen lekt med leksaksbilarna och dragit upp en bilbana med frystejp på golvet (som lämnade märken i månader innan de slitna småbarnsföräldrarna tog bort det sista tejpkladdet).

Annons

Utåt så låter det ju fantastiskt. Men bakom varje nissedörr står (i de flesta fall) en mamma, som snart ångrar draget med nissedörren mer än hon någonsin kunnat ana. Oftast med tandborsten i mun sent på kvällen slår det en, fyra år in i nissedörrsträsket ”Nej, nissen!" Så i stället för att krypa ner under täcket så gäller det att börja scrolla på Instagram efter hashtaggen #nissebus och hitta lättast möjliga bus. För jag har passerat ambitionsnivån med nissebus, som inslaget kök i alimuniumfolie för länge sedan. I dag blev det två toalettpappersrullar på toalettlocket, som ögon, och en tom rulle instoppad under locket, som tunga. Tada, en toalettgroda.

”Svinjobbigt, tradigt och ibland ett rent helvete”

Redan dag tre med årets nisse så förbannade jag mig för detta påhitt. Det är svinjobbigt, tradigt, svårt, ofantligt många dagar till julafton och ibland ett rent helvete. För det sliter ut en. Den mest hektiska tiden på åren ska liksom toppas med allt fix och trix med nissen.

Annons

Bakom magin återfinns en mamma påväg mot utbrändhet – innan ens upploppet av det vanliga julstöket har börjat. Så informera de som kan tänkas falla dit för nissen. Börjar du måste du fortsätta. Min äldsta son undrade var nissen var 1 december. Vår nisse hade inte flyttat in. Men ja, 2 december var han på plats. För de som funderar på nissedörr och känner skuld för att de inte hoppat på tåget: begrav den känslan. De olyckligt ovetande barnen utan nissedörren rycker oftast på axlarna har jag märkt när de ser vår dörr. De får jul ändå och en lite piggare mamma.

Låna bort er nisse i ett par dagar

Men är det någonting jag har lärt mig av fyra års erfarenhet av nissedörr så är det att sänka kraven. Nissen behöver inte flytta in till första advent. Det går finfint att han/ hon kommer två veckor innan julafton. Förra året hade vi flyttat till nytt boende och vår nisse hade svårt att hitta till vår nya adress. En mycket tacksam försening.

Annons

Det gäller dessutom att inte gå ut för starkt och köra varje dag. I fjol blev vår nisse sjuk i influensan och busade inte på flera dagar. Ett annat år åkte vår nisse tillbaka till Nordpoolen en sväng för att hjälpa tomten med julklapparna innan jul. Tror år två. Också helt logiskt. Barnen lekte vidare med annat men tittade såklart till nissedörren varje morgon. Ett annat obeprövat knep som jag hört talas om är att nissen rycker ut som vikarie i andra hus där nissar är sjuka. Smart att låna bort sin nisse ett par dagar!

Annons