I annonssamarbete med Albert Bonniers förlag

Julen är full av toppar, men också dalar och de ser ungefär likadana ut i alla familjer – inte så konstigt att det är en populär högtid att porträttera i filmer och böcker. För det finns något befriande i att känna att vi inte är ensamma med att få ångest över barrande granar och fel klappar. I boken ”Sju dagar med familjen” av brittiska Francesca Hornak spenderar familjen Birch en långhelg i familjehemmet i engelska Norfolk, där gammal hederlig julångest varvas med irritation och väl bevarade hemligheter.

7 saker som händer varje jul – och hur du undviker att snöa in på dem

Julläsning från brittiska författaren Francesca Hornak – för alla som vill ha hög igenkänning under jullovet.

1. Förväntningarna är på max

Klapparna ska vara perfekta och barnens ögon ska tindra. Någonstans i alla de tankarna så känner du ett uns av oro över att det inte alls ska bli så där magiskt.
Så överlever du: Titta tillbaka på gamla jular. Vad funkade och vad funkade inte? Se gamla jular som en guide för att förändra denna. Vi svenskar håller hårdare i våra traditioner än tomten håller i säcken, men bryt med de som inte funkar. 

2. Det blir lite tråkigt

Att klättra på väggarna på julafton är lika självklart som att granen är grön. I boken ”Sju dagar med familjen” befinner sig hela familjen Birch mitt ute i ingenstans på den engelska landsbygden för att fira jul – med väldigt lite att göra och noll mottagning på mobilen. 
Så överlever du: Se till att ha ett fullspäckat schema! Fram med färdig pepparkaksdeg som kan kavlas och bakas, bulla upp med roliga sällskapsspel och langa fram julpyssel som håller stora och små sysselsatta i många timmar. 

Slipp friktion och gäspningar med ett fullspäckat julschema.

3. Tomten kommer med fel klappar

Hiskeliga strumpor i fel storlek och stickade tröjor som kliar. Ibland kan man inte tro sina ögon när man sliter pappret av paketen.
Så överlever du: Ditt enda vapen mot att önskelistan frångåtts är att dra på ett stort (fejkat) leende samtidigt som du utbrister: ”Åååååh va fin!” Här gäller det att låtsas vara glad, ”för julfridens skull” – hur fel och fult det än är.

Klapparna under granen är inte bara guld som glimmar.

 4. Ni drar inte helt jämnt i släkten

Julen innebär en stor social press på att vi ska vara lyckliga och umgås – dygnet runt. Ugh! Hos familjen Birch i Sju dagar med familjen sitter både pappa och dotter på hemligheter som de inte vill ska avslöjas under firandet – och alla oroar sig för att gammalt groll ska bubbla upp till ytan. 
Så överlever du: Vi har alla julefrid högst på önskelistan – men om hemligheterna du har inte sträcker sig längre än vad som ligger inslaget under granen så har du inget att oroa dig över. Men om det finns djupare groll än så är julen inte den bästa tidpunkten. Och mörka hemligheter sparar vi till efter nyår med att avslöja, eller hur?

5. Gästerna klagar och smaskar

Brorsan klagar på att det inte är tillräckligt mycket saffran i lussebullarna och din moster har inget bordsskick. Hos familjen Birch är alla familjemedlemmar mellan varven irriterade på varandra och de inre dialogerna är långt ifrån fulla av julefrid. Känner du igen dig?
Så överlever du: Håll god min! Julen är helt enkelt inget bra tillfälle att uppfostra dina vuxna släktingar. Så bit ihop och låt dåligt bordsskick och uppförande passera – ”för det är ju ändå jul”.

6. Det blir lite mycket alkohol

Man går och väntar på Kalle, tomten och julmiddag. Några glas glögg där och en snaps där. Helt plötsligt är det luddigare än tomtens skägg.
Så överlever du: Ta det lugnt med alkoholen. Och servera inte släktingar för mycket heller. Hos den fiktiva familjen Birch dricks det en hel del på dagtid, något som leder till mycket irritation och onödiga sanningar. Men den behövs knappast en fiktiv familj som förlaga för att veta att för mycket alkohol inte skapar en stämningsfull jul.

Undvik röda fyllenäsor i jul.

7. Ni går tillbaka i gamla roller

Under julen är det lätt att falla tillbaka i gamla roller med föräldrar och syskon. Är du minstingen i familjen så blir du kanske behandlad så av släktingar fortfarande, trots att du sen många, många år har egen familj och barn.
Så överlever du: Ha en strategi för att hantera släktingen som triggar dig. Ta tid för dig själv om du blir irriterad, gå undan och läs en bra bok, eller om du har barn – använd dem som en ”ursäkt” att gå ut och leka eller ta en långpromenad.

En bra bok under julen kan vara räddningen från allt till tjatiga släktingar och långtråkiga dagar.

 

Mer läsning

Femina