Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Läckra rätter med rotfrukter

09 sep, 2015 
AvFemina
Våra vanligaste knölar
Annons

ROSTAD PALSTERNACKA I INGEFÄRSMARINAD

Rostade rotfrukter får en rundare och mer förhöjd smak. Den rostade palsternackan i ingefärsmarinad är god att äta som pickles till stekt kött eller fisk.
6 späda palsternackor
1 msk olivolja
salt och vitpeppar
1 bit ingefära
1 dl socker
2 dl vitvinsvinäger, gärna
lagrad
hackad gräslök
ev lite hackad persilja

Beredning: Skala och skär palsternackorna i klyftor. Lägg i en ugnsfast form och ringla olja över. Rosta mjuka i 175°, ca 20 min. Salta och peppra. Skala och finstrimla ingefäran och koka samman med socker och vinäger till en simmig konsistens. Låt svalna och häll sedan marinaden över rotfrukterna. Låt stå i rumstemperatur i ca 1 tim. Strö lite gräslök och eventuellt hackad persilja över vid serveringen.

ROTFRUKTSKOJS

(2 personer)
1 liten kålrot, 300 g
2 morötter
2 mjöliga potatisar
2 palsternackor
4 kryddpepparkorn
1 lagerblad
20 g smör eller 2 msk
olivolja
salt och peppar från kvarn
300 g kokt, rimmad
oxbringa
1/2 dl strimlad bladpersilja
1 msk kallpressad olivolja
Till servering:
friterade rotfrukter av t ex
1 rödbeta, 1 potatis och 1 blå potatis (blå kongo),
olja till fritering, salt och grovkornig senap

Annons

Beredning: Skala och skär rotfrukterna i 2×2 cm stora bitar. Skölj och lägg ner i kastrull, slå på vatten så att det knappt täcker. Låt koka upp och salta. Lägg kryddorna i en tesil eller kryddpåse och lägg ner i kastrullen. Koka grönsakerna mjuka, plocka upp kryddorna. Slå av vattnet, men spara det i en bunke. Pressa rotfrukterna med en gammaldags potatisstöt eller mosa med en stor trägaffel. Späd lite med kokspadet, klicka ner smör eller olja och smaksätt med salt och peppar. Riv eller strimla ner oxbringan i rotmoset, vänd ner persiljan och oljan. Skiva rotfrukterna till friteringen riktigt tunt, skölj i rikligt med kallt vatten. Låt rinna av ordentligt på en ren kökshandduk. Hetta upp olja till 180° i en tjockbottnad kastrull. (Pröva med en bit vitt bröd, den ska bli gyllenbrun inom 30 sek.)

Fritera lite rotfruktschips i taget. Obs! Var noga med att ha ett passande lock inom räckhåll. Lyft upp chipsen med hålslev och lägg på hushållspapper, salta lätt. Servera en portion rotfruktskojs med en hög friterade rotfruktschips och en klick grovkornig senap.

Annons

SALTBAKADE RÖDBETOR MED GREMOLATA-YOGHURT

Gott som tillbehör till grillat, kött eller fisk. Passar också bra som en liten förrätt och på buffébordet.

(4 personer)
4 medelstora rödbetor
1 dl grovt salt
50 g getost
1 dl matlagningsyoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
rasp av 1/2 citron
2 msk finhackad persilja

Beredning: Tvätta och ansa rödbetorna försiktigt utan att skada skalet. Ställ dem på saltbädd i en ugnsfast form. Baka i 150° tills rödbetorna är mjuka, 1–2 tim beroende på storlek – pröva med sticka. Mixa samman ost och yoghurt till en slät massa. Rör ner resterande ingredienser. Före serveringen: skär ett kryss i toppen på rödbetorna och klicka i gremolatayoghurten.

INLAGDA GULBETOR

Inlagda gulbetor är ett kul alternativ till inlagda rödbetor.
1 kg gula betor
Lag:
3 dl vitvinsvinäger
3 dl socker
1 dl vatten
1 msk senapsfrön
1 kanelstång
1 lagerblad

Beredning: Koka och skala betorna. Skiva eller skär i klyftor och lägg i väl rengjord glasburk. Koka upp ingredienserna till lagen och slå den över betorna. Låt svalna.

Annons

GETOSTSTUVADE SVARTRÖTTER

(4 personer)
4 portionsfiskar, t ex röding eller abborre
smör till stekningen
salt och vitpeppar från kvarn
Svartrotsstuvning:
6 svartrötter (ca 1/2 kg) 1/2 dl färskpressad citronsaft (till kokningen)
2 dl crème fraiche
1/2 dl höns- eller grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta
50 g getost
Potatisplättar:
400 g kokt kall potatis,
skalad
1 dl hackade blandade
örter
2 msk olivolja

Beredning: Skala svartrötterna och koka genast nästan mjuka i lättsaltat vatten med citronsaft. Skär svartrötterna i 3 cm långa stavar. Koka upp crème fraiche med buljong. Smaksätt med pressad vitlök, salt och peppar. Smula ner getosten och låt den smälta – nu får inte stuvningen koka mer. Vänd ner svartrotsbitarna i stuvningen. Smörstek abborren, salta och peppra. Krossa potatisen lätt med baksidan av en slev, blanda ner örter och olja och smaka av med salt och peppar. Forma till små plättar och stek dem på båda sidor i smör. Värm stuvningen försiktigt och servera tillsammans med stekt fisk och örtkryddade potatisplättar.

Annons

POTATIS – vår vanligaste knöl.
SÖTPOTATIS – är inte släkt med potatisen men innehåller samma mängd stärkelse. Sötpotatis innehåller hela 5 % socker, vanlig potatis bara 0,5 %. Finns tillgänglig hela året, importeras från Israel, Italien, Sydamerika och Afrika.
MORÖTTER – får sin karakteristiska färg av karoten, som omvandlas till A-vitamin i kroppen. Finns gula, vita, blå, orange.
BETOR – finns röda, gula, rödvita och vita. Goda att äta råa, tunt skivade eller rivna. Pröva gärna även att äta blasten – god i sallad eller fräst (som mangold).
ROTSELLERI – tillgänglig hela året, både svensk och importerad. Har en aromatisk och lätt söt smak.
SVARTRÖTTER – kommer ursprungligen från Spanien. Har använts i medicin mot giftbett. Svartrot är bra för diabetiker. Har högt energiinnehåll och är rik på mineraler, särskilt järn. Tips! Lägg skalad svartrot i mjölblandat vatten så mörknar den inte (det är rotens vita mjölksaft som mörknar när den kommer i kontakt med syre).
PALSTERNACKA – hade länge samma namn som moroten. Förr i tiden var den ej ansedd i klostren då den sades stimulera könsdriften. Det finns olika typer av palsternacka: långa kägelformade, halvlånga, runda och plattrunda.
JORDÄRTSKOCKOR – trots att Linné propagerade för jordärtskockor blev de så gott som utkonkurrerade av potatisen som var mer lättodlad och gav större avkastning. Innehåller inte stärkelse utan inulin, som är uppbyggt av fruktosenheter.
PERSILJEROT – liknar palsternackan till utseendet, men har en aromatisk doft och smak av persilja. Det är den eteriska oljan apiol som ger den.
KÅLROT – räknas som en kulturform av raps. Har varit populär både som människoföda och kreatursfoder. Innehåller hög halt av C-vitamin. Finns hela året.
HAVERROT – en gammal växt som börjat provodlas igen.

Annons