Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lättlagat – rotfruktspaj

10 aug, 2012 
AvFemina
Annons
rotfruktspaj

ROTFRUKTER I FRASIGT SKAL

(4–6 personer)
1 sats pajdeg
2 rödbetor
1 sötpotatis
3 potatisar
2 morötter
75 g rotselleri
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
salt och peppar
ca 1 dl crème fraiche
1 tsk rivet citronskal

Till servering: sallad med varmrökt sidfläsk

Beredning: Förbered pajskalet enligt grundreceptet. Koka rödbetorna ­mjuka i vatten. Skala sedan alla rotfrukter, även rödbetorna, och skär i tunna, tändsticksstora strimlor. Skala och skiva lök och vitlök supertunt.

Fräs rotfrukterna mjuka i olja. Salta och peppra. Vänd ner lök och vitlök mot slutet. Dra bort från värmen och låt svalna lite. Blanda ner crème fraiche och citronskal.

Lägg över allt i det förgräddade pajskalet och tryck till med en stekspade. Ställ in i 175° varm ugn och grädda i ca 45 min. Låt svalna något och servera tillsammans med salladen.

Annons

SALLAD MED SIDFLÄSK

175 g haricots verts

100 g varmrökt sidfläsk

1/2 rödlök

2 plommontomater

ca 2 msk olivolja

ca 1 msk balsamvinäger

salt och svartpeppar

Beredning: Koka haricots verts i lättsaltat vatten i ca 4 min. Tärna fläsket och knaperstek det i varm stekpanna. Blanda haricots verts med sidfläsk, tunt skuren lök, tomatklyftor, olivolja och balsamvinäger. Toppa med en nypa salt och grovmalen svartpeppar.

Av JAN-ERIK HAGBOHM. Foto PETER KAM.

Annons