Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Lax med palsternacksmos och äppelkompott

09 apr, 2013 
AvFemina
Annons

(4 personer)

600 g lax i 4 bitar, gärna med skinn

salt och peppar

rapsolja till stekning

Palsternacksmos:

600 g potatis av mjölig sort

150 g palsternacka

50 g smör

1–2 dl grädde

Äppelkompott:

1 fast syrligt äpple

1 rödlök

saft av 1/2 citron

2 tsk strösocker

Till servering:

skirat smör

Beredning:

Salta och peppra laxen. Skala potatis och palsternacka. Skär palsternackan i tunna skivor och koka den mjuk tillsammans med potatisen i lättsaltat vatten.

Skär under tiden äpplet i mindre tärningar och skiva löken tunt. Lägg äpple och lök i en kastrull och pressa citronsaften över. Tillsätt ev några skedar vatten. Vänd ner sockret och låt sjuda i 4–5 min. Ställ åt sidan.

Hetta upp lite olja i en stekpanna. Stek laxen med skinnsidan ner tills skinnet fått färg. Vänd på laxen och efterstek i 150° varm ugn i 7–10 min.

Häll av vattnet från den färdigkokta potatisen och stöt potatis och palsternacka till mos. Blanda ner smör och grädde, lite i taget, till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar. Servera moset till laxen tillsammans med äppelkompott och skirat smör.

Av JAN-ERIK HAGBOHM

Foto TINE GUTH LINSE

Annons