Trendar: InredningMat och dryckResor

Linda-Marie, 28, om hatkommentarerna: ”Folk tror jag vill göra dem tjocka”

19 feb, 2020 
AvLisa Nilsson
linda marie kroppspositivism
Sommaren 2012 tog Linda-Marie Nilsson, 28, mod till sig och lade upp en bild på sin Facebook, en bild på sig själv i bikini. Sedan dess har Linda-Marie varit ett ansikte utåt för kroppspositivism – något hon även får ta emot hat för:
– Folk tror att jag vill göra dem tjocka, säger Linda-Marie.
Annons

I Feminas nya artikelserie om #Kroppspositivism kartlägger vi fenomenet som utmanar idealen och möter kvinnorna som vågar bryta normerna. Läs fler artiklar i serien här.

* * *

I grunden är Linda-Marie journalist och det var inom journalistiken hon ville kunna påverka och förändra, att öka representationen av personer som ser ut som henne. Något hon tycker är lättare att kämpa för på sina egna kanaler: där finns personerna hon vill nå ut till och kunna hjälpa – en makt hon från början inte trodde att hon hade.

– Jag vill väga upp och visa: så här finns det också personer som ser ut och vi får också lov att finnas. Något jag önskar att jag hade haft tillgång till som ung. I dag vill jag finnas där för andra att prata med – för jag vet hur svårt det kan vara, säger Linda-Marie.

Influencern Linda-Marie Nilsson
Linda-Marie började sin karriär som journalist – i dag är hon ett ansikte utåt för kroppspositivism. Foto: Evelina Sigetty

Att lära sig att älska sin kropp gick inte över en natt, det har tagit influencern Linda-Marie Nilsson tid. För henne har sociala medier varit en nyckel till kroppsacceptans.

Annons

– Det har varit viktigt för mig med sociala medier, dels att kunna lägga upp bilder på mig själv och få pepp och bekräftelse. Men också att kunna se andra som ser ut mer som jag, kroppar som bryter mot normen. I dag vill många vara med i kampen och jag känner mig inte längre lika ensam.

Blockera, censurera, ta bort

”Du är ful, göm dig” eller ”Det är äckligt med så mycket fläsk” är vanliga kommentarer Linda-Marie fått ta emot på sociala medier. Enligt henne verkar folk tro att det är fri lejd på att vräka ur sig vad som helst, något som gör hennes jobb mindre roligt. En vanlig fördom är att människor tror att Linda-Maries syfte med kroppspositivismen är att hon vill göra dem tjocka.

– Som normativt avvikande får man en massa hat. Jag undviker vissa sociala medier där jag får en massa hat eller dickpicks. Jag svarar inte okända nummer efter att män ringt och flåsat i luren. För att sålla bort elaka kommentarer använder jag filter, sen är det bara: blockera, censurera och ta bort, säger influencern.

Annons

Vill prata mer än bara kropp

På sina konton försöker Linda-Marie göra mer än att bara prata om kroppar. Dock tror hon att många har lättare för att ta till sig hennes innehåll då hon är normativ på andra sätt, som både vit och heterosexuell.

– Det jag vill prata om är att du är okej oavsett hur du ser ut. Det handlar inte om hur du ser eller känner dig fysiskt, jag vill kunna hjälpa till en positiv förändring psykiskt.

Influencern Linda-Marie Nilsson sitter i soffa
Linda-Marie Nilsson vill prata om mer än bara kroppspositivism, något hon en dag hoppas inte behövs. Foto: Evelina Sigetty

Allt jag gör blir aktivism

Ett mål är för influencern är att kroppsaktivism inte skulle behöva finnas, att alla får lov att finnas för vad de är oavsett etnicitet, funktion eller form. En förändring som är i rullning, men fortfarande långt bort.

– Om jag lägger ut en likadan bild som Bianca Ingrosso så blir det aktivism om jag gör det. Allt jag gör blir aktivism för att min kropp är avvikande. Att jag fått vara modell och att klädföretag är intresserade av samarbeten med mig trots att jag är tjock, är små steg på vägen mot en förbättring. Men jag är typ den enda på Instagram som inte är smal och jobbar med mode.

Annons

I dag är Linda-Marie tacksam för sin kropp, att den fortfarande hänger med trots allt hat hon riktat mot den. Hennes inre demoner handlar mer om prestation, att ständigt vara bra nog. En kompensation som funnits mot att inte känna sig tillräckligt snygg eller smal.

– Ingen skulle kunna komma och säga att jag inte gjort bra ifrån mig, för jag har redan fått höra så mycket dåligt om min kropp. Det känns som att vi kvinnor ofta har kraven på oss att vara på allt, men vi måste bli bättre på att nöja oss med att vara okej på saker.

Tips på hur du kan blir mer kroppspositiv:

  1. Gå runt avklädd hemma så mycket du kan och våga möta dig själv i spegeln. I avklädandet finns mycket ångest, kroppen är inte sämre avklädd än med kläder.
  2. Rensa på dina sociala medier: ta bort konton som inte gör dig glad och följ personer som ser ut som dig själv.
  3. Varje gång du tänker något negativt om dig själv – föreställ dig att du säger det till någon du älskar. Hade du kunnat titta din mamma i ögonen och säga: ingen kommer älska dig för att du är ful och äcklig? Stoppa dig själv då.

Läs mer:

Annons