Annons

Annons

Linnéa jobbar mot kränkningar på nätet – nu får hon FN:s pris för mänskliga rättigheter


Linnéa Claeson spelar handboll på elitnivå och efter varje tv-sänd match rasar meddelanden från okända män in. På ett Instagramkonto hänger hon ut dem som sextrakasserar och mordhotar henne.


Att vara kvinnlig idrottsstjärna i dag innebär tyvärr också att sexuella trakasserier och nätmobbning blir vardag. Det är något som handbollsspelaren Linnéa Claeson i Skuru IK är väl medveten om.
– De skickar penisbilder, skriver att jag är sexig i korta shorts och att damhandboll är bra att runka till, säger Claeson till sajten Kit.

Annons

För ett par år sedan startade hon Instagramkontot ”Assholes online” där hon hänger ut alla män som skickar sexuella inviter, penisbilder och andra påträngande meddelanden till henne.

Läs här om hur hon läxar upp en sexistisk man på ett helt fantastisk sätt!

Nu får Linnéa svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter 2017. Motiveringen lyder:

”Linnéa Claeson har med mod reagerat och agerat öppet mot hot och kränkningar på nätet, och därigenom synliggjort en skrämmande verklighet som många möter. Linnéa har, genom ett engagemang som spridit sig som ringar på vattnet i breda folklager, bemött sexuella trakasserier med en blandning av humor och allvar. Linnéa lyfter också på ett förtjänstfullt sätt fram dessa viktiga frågor i traditionella medier.”

Syftet med hennes konto Assholes online är inte att hänga ut individerna som trakasserat henne – så oftast döljer hon deras namn. Det hon vill är att belysa det stora problemet med män som tar sig rätten att sexuellt trakassera kvinnor och som i många fall blir aggressiva och hotfulla när de inte får de svar de vill ha. På kontot delar hon bilder av meddelandena männen skickar till henne.

Flera av männen erbjuder henne betalning för sex, andra skickar bilder på sina penisar och skriver explicit vad de skulle vilja göra med henne.

För att slå tillbaka mot männen har hon bland annat skickat kopior på bilderna och meddelandena till männens flickvänner, familjer och arbetsgivare. Vissa har då svarat med rena mordhot.

”tROR DU ATT DU ÄR SÅ JÄVLA SMART JAG KOMMER SLÅ IHJÄL DIG. Somna inte ikväll då vaknr du aldrig”, skrev en man efter att Linnéa skickat hans meddelanden till hans arbetsgivare.

En bild som blivit viral sedan Linnéa postade den är denna, där en man beskriver hur han vill mörda henne.

Jag ville bara påpeka att hans plan var bristfällig men han var visst känslig för kritik. #assholesonline @linneaclaeson

A post shared by Tired of assholes online? (@assholesonline) on

Se intervjun med TV4 där Linnea pratar mer om problemen

Läs även 7 inspirerande kvinnor som kämpar för att världen ska bli bättre

Foto: IBL

(945)
(0)
Mejla

Annons


Annons


Laddar