Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Patrick Ekwall om sista dagarna med Hannah och vigselringen som är kvar

23 mar, 2021 
AvMalin Roos
FotografTT
Det har gått en dryg månad sedan han tvingades ta farväl av sin kära Hannah.
I en intervju med Titti Schultz i P4 berättar sportjournalisten Patrick Ekwall om det hastiga slutet, svårigheten att berätta för sjuåriga dottern Tindra och livet vidare som ensamstående pappa och utan sin hustru.
– Är jag gift, är jag ogift eller är jag änkling? Och när ska jag ta av min vigselring? Är det ens viktigt?, säger Patrick Ekwall i radiointervjun.
Annons
Till minne av Hannah EkwallBrand logo
Till minne av Hannah Ekwall

Det var för drygt ett år sedan, på en semesterresa med familjen, som Hannah Ekwall kände en knöl i sitt ena bröst.
En mammografi-undersökning konstaterade en tumör och undersökningarna vidare visade att Hannah hade drabbats av den allvarliga och aggressiva formen trippelnegativ bröstcancer.

Hannah Ekwall sattes på cellgifter och paret Ekwall som delade med sig av kampen på sina egna Instagram-konton, berättade i en hoppfull intervju med Cancerfonden som Femina fick publicera, att kroppen svarade bra på den tuffa behandlingen.

Fick beskedet att cancern spridit sig

I december, när Hannah Ekwall trodde att hon hade blivit frisk, kom dock beskedet som brutalt drog undan mattan för hela familjen.

Cancern hade spridit sig till levern och skelettet – och den här gången var den obotlig. De aggressiva bröstcancer-cellerna hade gjort sig resistenta mot all form av cellgifter.

Annons

Den 13 februari tvingades sportjournalisten Patrick Ekwall posta det smärtsamma inlägget på Instagram att hans hustru hade gått bort.

– Sen gick det extremt snabbt. Hon lämnade oss hastigt, det tog två dagar från att hon kände sig extremt sjuk tills hon drog sitt sista andetag, berättar Patrick Ekwall nu efter en dryg månad i radioprogrammet P4 Extra.

Hann ni prata klart med varandra? frågar programledaren Titti Schulz och Patrick svarar att de pratade mycket och ofta, om livet, eftersom "Hannah var extremt levnadsglad", men aldrig om döden.

– När jag väl närmade mig ämnet det var det på Hannah som att ”Det ska vi inte prata om, jag ska fixa det här”. Hon kanske kände innerst inne att det var mycket värre än hon ville göra sken av. När vi ställdes inför faktum de två sista dagarna var hon så pass borta att vi inte riktigt hann prata om vad som skulle hända när det här var över.

Annons

Patrick som har vigselringen kvar på fingret beskriver den senaste månaden sedan hustruns bortgång som en ”sorg som sköljer över honom” och att han hamnar i svackor, men att han hela tiden tänker och ställer sig frågan ”Hur skulle Hannah vilja att vi gjorde nu?"

Han svarar själv att hans hustru och mamman till sjuåriga dottern Tindra inte skulle vilja att att han grävde ner sig i ett sorgetöcken i flera månader.

Hon skulle tvärtom vilja att han fortsatte att leva, se ljuset och jobba, som han gör nu, säger Patrick Ekwall, som nyligen tog med sig Tindra till Göteborg för att spela in SVT-programmet Muren.

Hannah och Patrick Ekwall på Idrottsgalan 2019.Han berättar vidare i radiointervjun att han hade tre mardrömmar, tre skräckscenarier som gjorde honom vettskrämd när hans hustru blev sjuk i cancer.
Det ena var att Hannah skulle lämna dem, det andra att han skulle behöva berätta för sjuåriga dottern Tindra att hennes mamma skulle dö och det tredje, begravningen.
"Nu har vi tagit oss igenom det", konstaterar Patrick Ekwall som också har 21-åriga dottern Wilma, och medger i radiointervjun att det är ett trauma att prata med ett barn om det allra svåraste och att han också har tagit professionell hjälp.

Sjuåriga dottern förstod allvaret

Men att den yngsta dottern förstod mer än de kanske anade, blev tydligt när Patrick skulle berätta att Hannah hade fått åka in på sjukhus, för vad som skulle bli sista gången.

– Jag stod med Hannahs lillasyster Ebba i köket och Tindra sa ”Är mamma död?”. Då hade vi aldrig nämt det ordet eller pratat om att det kunde vara konsekvensen. Det hade hon anat och kommit fram till själv. Hon förstod mer än bli trodde, säger Patrick Ekwall i P4 Extra.

Annons