Trendar: InredningMat och dryckResor

8 fakta som du känner dig smartare av att veta

26 okt, 2022 
AvAino Oxblod
FotografTt.
Vi är många som tycker om att överraska vår omgivning med information som ingen annan känner till, även om det inte direkt hjälper oss i vardagen.
Här är åtta oväntade fakta som du kanske inte visste – men som du i alla fall genast känner dig smartare av att känna till!
Annons
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Visste du att...

1. 2 procent av alla människor har ”anti-lukt”-gen

De flesta av oss har nog någon gång upptäckt att vi luktar illa av svett från armhålorna. Men det finns faktiskt de som inte kan relatera till det – ungefär två procent av alla människor har en speciell gen som gör att de inte kan få dålig lukt i armhålorna.

2. Eiffeltornet växer på sommaren

Eiffeltornet är ett av de mest kända landmärkena i världen – och det förändras. Om det är varmare än 40 grader i Paris så kan tornet växa så mycket som 15 centimeter. När det bli kallare krymper tornet igen. Blir det riktigt varmt kan tornet också börja luta så mycket som 17 centimeter.

3. Mayafolket använde kakaobönor som pengar

I dag är kakaobönor något som används till att skapa några av våra mest älskade livsmedel, som choklad och kakaopulver. Men förr i världen användes bönorna faktiskt som valuta, både av Mayafolket och Aztekerna. För de olika folken var kakaobönorna värdefulla som guld, och användes till att betala både mat, kläder och skatt.

Kakaobönor användes som pengar förr i tiden.

4. Män har längre tunga än kvinnor

Män har längre tungor än kvinnor – så mycket som 0,6 centimeter. I en forskningsstudie gjord på University of Edinburgh kunde man konstatera att medellängden för en kvinnas tunga är 7,9 centimeter, medan detsamma för män är 8,5 centimeter.

Annons

5. Fladdermöss föder upp och ner

Fladdermöss är på många sätt otroliga djur, och är kända för att sova upp och ner. De går också i ide upp och ner, och har till och med setts hänga på det sättet efter att de dött. När fladdermushonorna föder barn gör de också det upp och ner, och fångar sedan den nyfödda ungen med sina vingar.

Fladdermöss både föder ungar och dör upp och ner.

6. Sudd uppfanns hundratals år efter pennan

Blyertspennor har funnits i över 400 år – men sudd har bara existerar ungefär halva den tiden. Innan suddet uppfanns använde man dock annat för att radera blyertstext. Allt från bröd till tvättsvampar användes för att få bort misstag.

7. Hummer brukade vara fängelsemat

Innan restauranger började servera hummer i slutet av 1800-talet sågs det som ”den fattiga mannens protein”. Hummer var så billig mat att den till och med serverades som fängelsemat.

8. Maneter kan bli stora som människor

Du kanske tänker på små brännmaneter på svenska kusten om någon nämner ordet manet. Men visste du att det ute i haven finns maneter som är stora som människor? Manetarten Rhizostoma pulmo kan både bli lika stor och även större än en människa, och väga över 35 kilo.

Vissa maneter kan bli stora som människor.

Källa: Brightside.

Annons