Trendar: InredningMat och dryckResor

Bröllopsskandalerna som skakade världens kungahus

04 maj, 2021 
AvNina Nyström
Charles och Diana
Att man gifter sig med pompa och ståt är ingen garanti för att slippa släktfejder, tårar av besvikelse, felsägningar, frånvarande familj och otrohetsdraman – livet med krona är tuffare än det låter. Här är några av de mest omtalade kungliga bröllopsskandalerna.
Annons
Minns du de kungliga bröllopsklänningarna?Brand logo
Minns du de kungliga bröllopsklänningarna?

Att kungliga bröllop väcker uppmärksamhet världen över är fullt förståeligt. Vi får ta del av en glamourös värld, med sagolika klänningar och slottsmiljöer – bröllopen vi själva fantiserade om när vi var små och lekte prinsar och prinsessor.

Men, med den kungliga titeln följer också en hel del förväntningar och förhållningsregler som kan leda till trassel. Och precis som för andra, finns ju alltid möjligheten att något går fel. Här är några av de gånger det inte riktigt gick som planerat i den kungliga världen.

Annons

Drottning Elizabeth skippade Charles och Camillas bröllop, 2005

Charles och Camilla

När Prins Charles gifte sig med Camilla Parker Bowles 2005 kom drottningen på sidoeventsen, men hon hoppade över själva ceremonin. Hon ansåg inte att hon kunde närvara vid en civil bröllopsceremoni och ville inte göra något som kunde skada den engelska kyrkan.

Prinsessan Diana sade fel namn, 1981

Charles och Diana på bröllopsdagen

Kanske ingen egentlig skandal, men med tanke på de de rigorösa förberedelserna och prestigen i ett kungligt bröllop, är det ändå lite småkul att Diana hade ett Ross Geller-moment där hon förvisso inte sade namnet på fel person, men väl blandade ihop prins Charles mellannamn. Men visst, men tanke på att cermonin sågs av 750 miljoner människor är det förståeligt att hon var lite nervös.

Annons

Diana blev förkrossad av att se Camilla på bröllopsdagen, 1981

När Diana gifte sig med Charles, visste hon att Camilla Parker Bowles var där i kyrkan, så hon höll utkik efter henne. I sina memoarer berättar hon om känslorna när hon fick syn på Camilla på vägen ner för altargången och hur starkt hon fortfarande kunde minnas den känslan.

Charlene av Monaco grät hela bröllopet, 2011

Att en brud gråter av lycka är inte så ovanligt. Men extra anmärkningsvärt här är att enligt rykten hade Charlene bara dagar före bröllopet försökt lämna Monaco. Detta efter att ha fått veta att Albert (som redan hade två utomäktenskapliga barn) även blivit pappa till ett tredje barn under deras fem år långa förhållande. Om ryktena är sanna är oklart, paret är tio år senare fortfarande gifta och har två gemensamma barn.

Annons

Meghan Markle hade bara en enda familjemedlem med på bröllopet, 2018

Meghan Markle och Mamma Doria

Inte heller en tydlig skandal, men väl en anmärkningsvärd snackis. När Meghan gifte sig med Harry fanns endast en enda medlem av hennes familj, där: hennes mor Doria Ragland. Hennes pappa Thomas Markle skulle egentligen varit där för att föra henne till altaret, men av hälsoskäl fick dessvärre han ställa in.

Kung Edward VIII abdikerade för att gifta sig med en frånskild amerikanska, 1937

Kung Edward och Wallis

Det här däremot blev verkligen skandal, vilken alla som sett The Crown har koll på. Kung Edward VIII's relation med Wallis Simpson började dessutom som en affär, medan hon fortfarande var gift. Detta var också i en tid när skilsmässa inte sågs med blida ögon (1937), så att en monark skulle gifta sig med någon som var både kunglig och frånskild var helt otänkbart. Edward hann bara vara kung i mindre än ett år.

Annons

Fergie blev inte inbjuden på Kate och Williams bröllop, 2011

Fergie

Nog för att Fergie och Andrew skilde sig 1996, men Fergie är ändå Williams faster och har en god relation med prins Andrew. Att hon inte fick gå på bröllopet tillsammans med sin familj var anmärkningsvärt och en stor besvikelse för Fergie och hennes familj. På Harrys bröllop var hon däremot välkommen.

Drottning Beatrix gifte sig med en ex-Hitlerjugend-medlem, 1966

Beatrix och Claus

När belgiska drottning Beatrix gifte sig med den tyske diplomaten Claus von Amsberg rasade folket på grund av hans bakgrund som medlem i Hitlerjugend. 65 000 protestsignaturer samlades in, men drottningen fullföljde bröllopet och paret var gifta till Claus död 2002.

Annons

Prinsessan Stephanie gifte sig med sin livvakt, 1995

Stephanie och Daniel Ducret

Stephanie av Monaco har alltid gått sin egen väg. Trots att paret redan hade två barn ihop när de gifte sig, var pappa Furst Rainier emot bröllopet med Daniel Ducret, som hade ett tvivelaktigt rykte. Och ett år senare fick han vatten på sin kvarn, då Daniel fångades på bild vid ett hett möte med en belgisk strippa.

Henry VIII grundade en ny kyrka så att han kunde skilja sig, 1533

Henry VIII

Henry VIII var fortfarande gift med Katarina av Aragonien när han blev kär i Anne Boleyn. Som katolik fick man dock inte skilja sig. Men, som kung har man större möjligheter att skapa genvägar – så han ställde helt enkelt till med en stor religiös reform och grundade Church of England. Den engelska kyrkan bröt därmed med Rom och kom under konungens kontroll. Vips så kunde han gifta sig med sin gravida älskarinna. Tre år senare avrättades hon sedan på högst tveksamma skäl, men den inofficiella orsaken sägs vara att hon inte lyckats ge honom en manlig avkomma (på tre år?). I efterhand har Anne vördats som martyr och hjältinna.

Foto: TT

Annons