1. Gör en renoveringsbudget
En budget är alltid bra när du ska investera en större summa pengar i något. Och här är det såklart viktigt att du också håller dig till den satta budgeten. Ska du renovera exempelvis ett badrum eller ett kök finns det mycket fint – och dyrt. Helt plötsligt kan det bli mycket dyrare än vad du tänkt dig. Sätt undan en viss del av budgeten till oförutsägbara kostnader. Är det pengar kvar i slutet av renoveringen – då kan du köpa det där extra till badrummet också. Men gör inte tvärtom.

2. Ta in flera offerter
När du väl har en budget som går ihop och bestämt dig för att satsa – ta in offerter från olika leverantörer. Här kan du vinna mycket på att jämföra pris. Men tumma inte på kvalitet. Ska du till exempel renovera ett badrum se då till så att de som gör vatten, avlopp och el är professionella och har försäkringar. Här kan du höra dig för bland grannar eller i ditt nätverk om tips på bra leverantörer, säger Jennie Sandén, familjeekonom hos Danske Bank.
3. Finansiering
Har du inte redan innan sparat ihop pengar till renoveringen så finns det en rad andra alternativ. Det första du bör undersöka är om du kan utöka ditt befintliga bolån. Ofta har du amorterat på ditt bolån och då kan det finnas utrymme att låna mer. Viktigt är då att se efter om du då får ett utökat amorteringskrav (se faktaruta). Ytterligare alternativ är ett privatlån, men då ska man komma ihåg att den typen av lån ofta har en hög amortering och hög ränta, säger Jennie Sandén, familjeekonom hos Danske Bank.
Amortering
Har du inte höjt eller tagit lån efter 2015 så kommer du behöva amortera om du har belåningsgrad över 50 procent. Lånar du 50-70 procent amorterar du en procent och lånar du mellan 70-85 procent behöver du amortera två procent. Om du lånar mer än 4,5 av dina, eller era gemensamma, bruttoårsinkomster, får du ytterligare en procent i amortering. Totalt kan du behöva amortera tre procent. Här kan banken hjälpa dig att räkna ut vad som gäller för just dig.
4. Skjut upp reavinstskatten
För dig som sålt en lägenhet eller hus med vinst de senaste åren och betalat in reavinstskatten kan ett alternativ vara begära tillbaka uppskovet i efterhand. och på så sätt få tillbaka den skatt som du betalat. Då kan du använda denna summa för din renovering. Tänk dock på att trots att det numera inte tas ut en ränta på ditt uppskovsbelopp, kan du behöva betala in tidigare års ränta beroende på när du sålde din bostad. Här kan du alltså få hundratals kronor, men kom ihåg att denna skatt ska betalas och du bör se det som ett lån.
5. Hör efter hos mäklare

Foto:
alvarezMånga vill veta om de vid försäljning av lägenhet eller villa får igen sin investering. Ta därför kontakt med en mäklare eller kolla runt på Hemnet vad exempelvis en pool i ditt område gör i värde för bostaden. Det kan hjälpa dig i beslutet om att satsa eller inte. Kom också ihåg att utgå från vad du själv vill ha och prioritera de saker som verkligen behövs först. Har du jordad el? Om inte bör du göra det. Och se över så att grund och tak är okej på ditt hus innan du renoverar annat.
Kom ihåg inför renoveringen
1. Bor du i bostadsrätt? Kolla upp med din förening vad du får och inte får göra för renoveringar.
2. Bor du i villa? Om du vill belåna mer av bostaden, se efter om det finns utrymme i pantbrev, annars kostar det att ta ut nya pantbrev.
3. Behöver du hjälp att förstå dina olika finansieringsalternativ? Ta hjälp av din bank för att jämföra olika möjligheter.
Vill du veta mer om hur du kan finansiera din renovering? Läs mer på Danske Banks hemsida.