Kate och William på bröllopet och som unga
3:10

Efter reklamen: TV: 8 kungliga kärlekshistorier – så träffades de och blev kära

(3:10)

Slå på ljud

Att Victoria och Daniel träffades på gymmet vet nog de flesta vid det här laget. Men hur träffades andra kungligheter? Jo, så här:

Kate Middleton och Prins William

KATE MIDDLETON OCH PRINS WILLIAM BRÖLLOP
AFP or licensors

Kate och William träffades 2001 när de både studerade på University of St. Andrews. Det började som vänskap, men efter ett tag fångade konstudenten Kate prinsens uppmärksamhet på riktigt, efter att hon gått en modevisning i en avslöjande spetsoutfit.

När de två väl började dejta ska William ha försökt imponera på henne genom att laga tjusiga middagar, men med taffligt resultat. Det brändes, spilldes och började brinna, ska han ha berättat i en intervju. Trots det tog kärleken fart 2003.

De brittiska tabloiderna var eld och lågor över kärleken samtidigt som man gärna roade sig med uttryck som "Medelklass-Middletons". 2007 tog paret en paus, men hittade tillbaka till varandra och 2011 gifte de sig.

Prins Harry och Meghan Markle

PRINS HARRY OCH MEGHAN MARKLE BRÖLLOP

Även kungligheter kan träffas genom en blinddate! Det var nämligen precis vad Harry och Meghan gjorde sommaren 2016. "Man kunde ta på kemin" ska båda ha sagt om kvällen. Bakom den lyckade matchningen stod gemensamma vänner.

Vintern efter började de synas ihop i offentliga sammanhang och Meghans förberedelser för ett kungligt liv började: hon stängde ner sin personliga blogg och livsstilssida samt hoppade av rollen som Rachel i Suits. I maj 2018 gifte paret sig.

Kronprins Haakon och Kronprinsessan Mette-Marit av Norge

KRONPRINS HAAKON OCH KRONPRINSESSAN METTE-MARIT AV NORGE BRÖLLOP

Paret möttes första gången på en festival i Kristiansand i slutet av 90-talet, och tycke uppstod. Men, det var många som ansåg att den ensamstående mamman och servitrisen Mette-Marit inte var ett lämpligt val. Hennes bakgrund sågs som för vild och det ryktades om en historia av droger. Men Haakon stod på sig.

– Det blir hon eller ingen, ska han ha sagt till sina föräldrar.

2001 gifte de sig och innan bröllopet höll hon en känslosam presskonferens om sitt förflutna, och ärligheten fick många tvivlande norrmän att ta henne till sitt hjärta.

– Mitt ungdomsuppror var ganska mycket starkare än många andras. Jag vistades i en miljö där vi gick över gränser. För mig, på den tiden, var det viktigt att leva tvärt emot vad som var accepterat, sa Mette-Marit med tårar i ögonen.

Bröllopsskandalerna som skakade världens kungahus

Kronprinsessan Mary och Kronprins Frederik av Danmark

KRONPRINSESSAN MARY OCH KRONPRINS FREDERIK AV DANMARK BRÖLLOP

Paret träffades under OS i Sydney – på en pub faktiskt, där Frederik tog igen sig tillsammans med det danska seglar-landslaget och några andra kungliga vänner. Australiensiska Mary Donaldson mötte upp med sällskapet, ovetandes om Frederiks titel, och de två fastnade genast för varandra den kvällen. Innan Mary åkte hem bad prinsen om hennes telefonnummer. 2004 gifte de sig.

Prinsessan Eugenie och Jack Brooksbank

PRINSESSAN EUGENIE OCH JACK BROOKSBANK BRÖLLOP
PA Wire/PA Images

Prinsessan och den brittiske barägaren Jack möttes 2010 genom gemensamma vänner under en skidresa i Verbier, Schweiz. Det ska ha varit kärlek vid första ögonkastet eftersom de också snabbt upptäckte att de delade flera passioner i livet – bland annat för skidåkning. 2018 gifte de sig.

Princessan Beatrice och Edoardo Mapelli Mozzi

PRINCESSAN BEATRICE OCH EDOARDO MAPELLI MOZZI BRÖLLOP
Copyright (c) 2020 Shutterstock. No use without permission.

Princessan Beatrices mamma Sarah Ferguson är gammal bekant med Eduardos föräldrar och under åren har parets vägar korsats tidigare. Men det var inte förrän 2018 det sade klick mellan Beatrice och den italienskättade (men brittiskfödde) fastighetsutvecklaren med en son från ett tidigare förhållande. 2019 började de synas tillsammans offentligt och 2020 gifte de sig.

10 gånger kungligheter klätt sig i likadana kläder

Drottning Máxima och Kung Willem-Alexander av Nederländerna

DROTTNING MÁXIMA OCH KUNG WILLEM-ALEXANDER AV NEDERLÄNDERNA

Argentinskfödda Máxima Zorreguieta och Willem-Alexander möttes 1999 på en fest under vårmässan i Sevilla. I intervjuer har det kärleksfulla paret avslöjat att Máxima, som då arbetade inom bankvärlden, var ovetande om Willems titel när de träffades.

Faktum är att relationen började med lite sura miner! På festen plockade Máxima upp kameran, vilket Willem-Alexander starkt ogillade – han ville bara festa ifred. Máxima tyckte att han var både dryg och arrogant.

Men, det löste sig fort. Bara två veckor senare möttes de upp igen i New York, där Máxima jobbade och kärleken tog fart. De började smygdejta och till vännerna ska Máxima ha sagt att hon var ihop med en advokat. 2002 gifte de sig.

Drottning Letizia och Kung Felipe av Spanien

DROTTNING LETIZIA OCH KUNG FELIPE AV SPANIEN

När Letizia Ortiz Rocasolano träffade sin prins var hon en välkänd och aktad journalist för spanska nyhetskanalen 24 Horas. Paret ska först ha träffats på en middag hos gemensamma vänner.

Kort därefter träffades de igen då Letizia rapporterade om en oljekatastrof utanför spanska kusten och Felipe hade flugit in för att visa sitt stöd för de drabbade regionerna. Paret dejtade sedan i smyg och när förlovningen tillkännagavs 2003 hamnade ett helt land i chock, ingen hade anat romansen mellan prinsen och nyhetsankaret. Året efter gifte de sig och är nu ett mycket populärt kungapar.

Källa: Svensk Dam, Hello, Vogue

Kungligheter som gjort otippade gästspel i tv-serier och filmer

Foto: TT, Toppbilden The Middleton Family

Se också: 7 kungligheter som varit både blonda och brunetta
1:19

Efter reklamen: Se också: 7 kungligheter som varit både blonda och brunetta

(1:19)

Slå på ljud