rödbetor och morötter i buntar

SPENAT

Den späda och milda babyspenaten är rena supermaten som innehåller antioxidanter, vitaminerna A,C och K, folsyra och nitrat som är bra för att hålla blodtrycket i schack. Innehåller dessutom thylakoider som ger mättnadskänsla och bidrar till ett stabilt blodsocker.

LÄS MER: Enkel middag med spenat som är färdig på minuter.

MOROT

Söt och nyttig! Morötter innehåller bland annat mängder av betakaroten som i kroppen omvandlas till A-vitamin och som är rena undret för huden.

LÄS MER: God matig paj med morötter.

POTATIS

Många väljer bort denna kära knöl, men den är så gott som fettfri, full av fibrer, mineraler, vitaminer och dessutom väldigt snäll mot känsliga magar. Koka med skalet på – då bevarar du de vattenlösliga vitaminerna och får i dig de nyttiga fibrerna.

LÄS MER: Recept på färskpotatis du måste testa

ÄRTOR & BÖNOR

Baljväxter av olika slag är en fröjd att skörda. Fulla med protein, mineraler, fibrer och viktig B-vitamin. Sojabönan toppar nyttighetsligan, tätt följd av den fina bondbönan.

LÄS MER: Goda småkakor gjorda på bönor

SPARRIS

Primörernas nummer ett! Sparris innehåller mängder av nyttigheter: natrium, folsyra, K-vitamin och essentiella aminosyror som bland annat behövs i bildandet av serotonin (kroppens eget lugnande må bra-hormon). Men i sparris så finns även så kallade puriner – har du problem med njurar eller besväras av gikt, ta det så lugnt med sparrisen.

LÄS MER: 7 små & större rätter där sparrisen stjäl showen

Du kanske även vill läsa 8 grönsaker som detoxar.

Mest läst