Trendar: InredningMat och dryckResor

När skratten tystnar: Hur mår egentligen våra komiker i kristider?

08 apr, 2020 
AvAlexandra Andersson
I coronans spår har föreställningar ställts in på löpande band. Kvar finns ett drabbande vakuum för våra humorarbetare. Johanna Nordström städar, Jonatan Unge har börjat promenera, Carl Stanley genomgår en identitetskris och Petrina Solange är på bra humör trots allt. Och ingen av dem verkar vara särskilt sugen på ”digital standup”.
Annons

På frågan om hur Johanna Nordström mår skrattar hon högt och länge.

– Det är ju en tristess som pågår. Jag har varit mycket hemma och upptäckt ytor jag inte trodde fanns – rent städmässigt.

Liksom för många kulturarbetare blev även Johanna Nordströms vårturné ”Ring polisen” inställd och har nu skjutits upp till hösten.

– Jag har aldrig varit med om ett större antiklimax i mitt liv. Jag har ju förberett mig så himla länge, säger hon.

Foto: Robert Eldrim

Johanna Nordström slog igenom på Twitter redan på gymnasiet och driver även ett Instagramkonto där hon återkommande publicerar sketcher. Men sedan en tid tillbaka har stand-upen varit hennes största fokus, och att förlora den direkta kontakten med publiken tär på inspirationen.

Annons

– Jag känner att jag inte är så taggad på saker på samma sätt längre. Ska jag skriva ett skämt? Äsch, ja, det kan jag väl göra. Men när ska jag dra det då?

Johanna Nordström jämför komikerns jakt på skratt med droganvändning – efter ett tag är det omöjligt att sluta. Nu oroar hon sig över sina kollegor runt om i landet.

– Det är så många komiker som sitter hemma med abstinens. Det här är en detox, en avtändning. Man vet att man inte kommer att få några skratt eller applåder förrän i höst. Haha, det är ett så narcissistiskt tänk.

”Känner mig bara levande när jag skrattar”

En annan komikerkollega vars planer också har ställts in är Jonatan Unge som hann vara ute på vägarna i två veckor innan föreställningen ”SEMST” fick ta en paus. 

Annars har inte mycket förändrats, mer än att han börjat gå promenader.

– Det har haft en irriterande bra påverkan på mig, säger han.

– Jag är väldigt mycket upp och ner just nu – jag oroar mig över mina föräldrar, över att hela världen går i konkurs.

Foto: Press

Jonatan Unge har redan sedan tidigare arbetat mycket hemifrån, bland annat med podmagasinet ”Della Monde” som han driver med vännerna K Svensson och Simon ”Chippen” Svensson. Ytterligare ett nytillskott till vardagen, utöver promenaderna, är däremot videos där Unge låtsas festa, knarka och supa i sin karantän.

Annons

– Vad i helvete ska man skämta om, om inte corona? Samtidigt är alla dödströtta och rädda. Man är ju rädd liksom. Det är en väldigt dubbel känsla, säger han.

– Men på något sätt känner jag mig nu bara levande när jag skrattar. 

Ett skratt som nästan angränsar till hysteri?

– Ja, man måste hålla det på en nivå så att det inte går över till att man står och skrattar och samtidigt skär sig i ansiktet framför spegeln.

Nu pratas det mycket om att göra saker på nya, innovativa sätt. Hade du kunnat tänka dig att köra ”digital standup”?

– Jag har fått jättemånga förfrågningar. Eller jättemånga… låt oss säga tre. Och jag tror inte att det är möjligt.

Varför inte?

– Det blir ju jättejättekonstigt. Att inte köra stand-up inför publik.

Hur viktigt är skratten?

– Har du gått på standup någon gång? Det är ju en svinkonstig kulturform. Jag skulle säga att när den funkar perfekt, funkar den precis.

Annons

”Blir en andingspaus”

Någon som fortfarande håller sin standup-klubb öppen är Petrina Solange – förra året prisad som ”Årets kvinnliga komiker” av Svenska Standupgalan – som driver ”Under jord” i Malmö. Än så länge samlas publiken varannan onsdag – om än med ett minskat antal biljetter till 40 platser.

– Det blir mer intimt nu. Det är skönt att kunna ha kvar någon form av det vardagliga. Jag tror att det blir en andningspaus för de som går dit.

Foto: Jeppe Gustafsson / IBL

Krisen har inte förändrat Petrinas Solanges lust till att skapa humor. Trots allt är hon ganska glad. Men att ägna sig åt digital standup är inte heller hon särskilt pigg på.  

– Att köra från mitt rum kommer jag verkligen inte att göra. Jag vill ha det live, här och nu.

Annons

”Humor har ganska lite med glädje att göra”

Carl Stanley är van vid att stå på scen och dra skämt inför publik åtminstone fyra kvällar i veckan. Det plötsliga tomrummet har resulterat i en mindre identitetskris.

– Vad ska jag göra nu? Jag försöker stilla abstinensen med olika live-sändningar och poddar. 

Foto: Robert Eldrim

Enligt Carl Stanley finns det två typer av människor: de som skrattar när allt är eländigt och de som inte gör det. Själv tillhör han, inte helt oväntat, den förstnämnda gruppen.

– Det är ett sätt att hantera saker på och handlar inte om att man inte tar det på allvar. Humor har ganska lite med glädje att göra skulle jag säga, och kan ibland vara ett ganska bra verktyg för att prata om något som egentligen är ganska jobbigt.

Jag har försökt lansera konceptet ”digital standup” till några av dina kollegor, men fått ljummen respons. Varför?

– Publiken är en så himla viktig del i standup. Det är som att spela fotboll utan boll. Man kan skoja online, men det blir inte standup utan kontakten med publiken. Men vi får hålla ut ett tag. Det är inte svårare än så.

Annons