Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ny studie: Träningen som håller dig ung

04 dec, 2018 
AvAnna-Lena Pettersson
Vi vet att träning är nyttigt och att vi håller oss friskare livet igenom om vi motionerar. Men går det att hålla kroppen ung på riktigt med träning? Ja, och vi vet hur du ska träna.
Annons

En av anledningarna till att vi motionerar är att vi vill hålla oss friska och unga. Vi vill att kroppen ska orka med länge och att vi ska vara pigga även när vi blir äldre. Vi vet också sedan länge att all motion är bra och att det är bättre att röra på sig än att inte göra det, oavsett hur man tränar. Men om du nu vill ge kroppen den bästa chansen att få ett långt liv, vad ska du träna?

En ny tysk studie som presenteras i European Heart Journal har satt fingret på just det här. Forskarna har jämfört olika träningsformer och tittat på hur de påverkar telomererna i kroppen. Och vad är då telomerer? Jo, det är de yttersta ändarna på våra kromosomer. För varje celldelning förkortas telomererna och det är det som gör att cellerna blir gamla och till slut dör. För att hålla oss unga vill vi alltså förlänga och öka aktiviteten i telomererna, vilket har att göra med träning.

Annons

Forskarna lät en grupp träna uthållighetsträning i form av löpning, en grupp tränade högintensiva intervaller, en tredje grupp tränade ren styrketräning och en kontrollgrupp tränade inte alls. Försökspersonerna var unga och friska och fick träna tre gånger i veckan, 45 minuter åt gången, i sex månader. Efter försöket undersökte man telomererna och såg att gruppen som löptränat och den som kört högintensiva intervaller hade fått betydligt längre telomerer. Det hade inte styrkegruppen fått.

– Ur ett evolutionärt perspektiv kan man ju tänka sig att uthållighet och högintensiva intervaller påminner mest om det liv vi utvecklades till, med vandringar och flyktbeteende, säger Christian Werner, forskare vid Saarlands universitet.

Eftersom vi under lång tid har utvecklats mot just den typen av ansträngning svarar kroppen också bäst på det. På cellnivå tror forskarna bakom studien att anledningen till att konditionsträning är bättre än styrketräning är att pulshöjande träning påverkar halterna av kväveoxid i blodet. Kväveoxid är en fri radikal som man vet försämrar kärlfunktionen och som också skulle kunna ha en negativ inverkan på telomererna.

Det är helt enkelt bäst att snöra på sig löparskorna och trotsa vintern – för ett långt liv.

Foto: Shutterstock

Läs mer:

Annons