ANNONSSAMARBETE MED SKANDIA

Pensionsspara smartare – 8 tips från experten


”Hellre ett litet sparande, än inget alls”. Skandias sparekonom Maria Landeborn hjälper oss att navigera genom pensionsdjungeln – och ger sina bästa tips för ett smartare sparande.

1. Spara långsiktigt i aktier eller fonder

Det har sagts förut, men tål att sägas igen. Ju längre tid man planerar att spara och kan avvara pengarna – desto större risk kan man ta, och på så sätt öka möjligheten att få en god avkastning i slutändan. Att ta en högre risk innebär att man placerar en större del av kapitalet i aktier eller aktiefonder, och mindre i räntefonder eller på sparkonto.

För dig som planerar att spara långsiktigt är ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring ett bra alternativ. Väljer man en kapitalförsäkring finns även möjlighet att välja traditionell förvaltning som innebär att man inte behöver göra aktiva placeringsval på egen hand.

”Trots att regeringen från och med årsskiftet höjer skatten för investeringssparkonto och kapitalförsäkring är det fortfarande en mycket bra sparform för långsiktigt sparande i aktier och aktiefonder”

2. Spara kortsiktigt med sparkonto

Om man sparar till något som ligger ex. 2-3 år fram i tiden så ska man ha en väldigt liten andel av sparandet i aktier. Trots att räntorna är låga så är sparkonto eller en räntefond bättre alternativ. Risken när man sparar under en kortare tid är att börsen går ner när det väl är dags att använda pengarna.

3. Månadsspara

För att minska risken att gå in på börsen vid helt fel tillfälle är ett bra alternativ att starta ett månadssparande. På så vis sätts lite pengar in varje månad i de fonder man valt. Kapitalet låter man sedan ligga kvar oavsett om börsen går bra eller dåligt.

Ny undersökning visar att kvinnor sparar i högre utsträckning regelbundet än män.

4. Intressera dig

”Intresset tror jag kommer på köpet den dag man faktiskt börjar spara. Att kunna se kapitalet växa är motiverande i sig.”

För att få igång motivationen att spara är en bra början att gå in på minpension.se och göra en så kallad pensionsprognos. Där ser man hur stor pensionen väntas bli beroende på hur länge man jobbat och hur stora pensionsavsättningar man har. Om den framtida pensionen väntas bli låg i förhållande till arbetsinkomsten så är det läge att ta tag i saken. Börjar man spara tidigt räcker det att sätta undan en liten andel av inkomsten eftersom den kommer att ha många år på sig att växa.

5. Fastna inte i ”kvinnofällan”

Kvinnor har i genomsnitt både lägre lön och lägre pension än män. En klassisk kvinnofälla är att vara hemma länge med barnen och att sedan jobba deltid. Vilket innebär såväl lägre ersättning vid sjukdom eller arbetslöshet som att den framtida pensionen blir lägre.

En lösning för den som lever i en parrelation är därför att fördela ansvaret för barn och hem. Men om den ena vill jobba mindre och den andra mer, så kan man också göra en överenskommelse som innefattar att den som arbetar heltid kompenserar den andra genom extra pensionsavsättningar eller genom att föra över pensionsrätter.

6. Kom ihåg: Pensionen är (till stor del) personens eget ansvar

Staten tar en viss del av ansvaret genom den allmänna pensionen. För de flesta kommer den dock inte att utgöra mer än cirka halva slutlönen den dag man slutar jobba. 9 av 10 arbetsgivare har tjänstepensionsavtal vilket bidrar till att höja den framtida pensionen. Alla arbetsgivare gör dock inte det och i de fall det saknas tjänstepensionsavtal är det ännu viktigare att man själv pensionssparar. Alternativt byter man arbetsgivare eller argumenterar för en förändring på arbetsplatsen.

”Lyft pensionsfrågan redan på anställningsintervjun! Ju fler som är medvetna om hur viktig pensionen är, desto svårare kommer det bli för arbetsgivare som inte erbjuder tjänstepension att rekrytera personal.”

Maria Landeborn, sparekonom på Skandia.

7. Diskutera med din rådgivare

Den som tar hjälp av en rådgivare behöver inte nödvändigtvis ha lika mycket kunskap själv. Men ju mer du vet, desto bättre diskussioner kan du förstås ha med din rådgivare. Kommer du dit som nybörjare, ta tillfället i akt att ställa frågor. Ingen förväntar sig att du ska kunna allt redan från början!

 8. Välj fonder som placeras i olika delar av världen

Det bästa sättet att lära sig mer om fonder är att börja spara – det blir alltid roligare när det handlar om riktiga pengar. Hos de allra flesta banker och försäkringsbolag går det att öppna ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring på nätet med hjälp av BankID. Ett bra tips är att välja fonder som placeras i olika delar av världen. Att placera alla pengar i en Sverigefond innebär en högre risk än om du väljer fonder som även placerar i andra länder och världsdelar.

Läs mer om sparande här.

En investering i finansiella instrument innebär en risk. Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vid produkter med garanti kan du dock aldrig få lägre än det garanterade beloppet. Informationen utgör inte rådgivning. Du kan dock alltid få råd om placeringar anpassade efter din finansiella situation från en rådgivare på Skandia.

(46)
(0)
Mejla

Laddar