Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Allt fler kvinnor har ett fuck off-konto

30 mar, 2022 
Buffert på kontot
Fler kvinnor än någonsin har en buffert som är stor nog att säga upp sig från jobbet eller skiljas från sin partner. Det visar en ny svensk undersökning.
Annons
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

Dra åt helvete-pengar, fuck off-konto, pippi-pengar eller frihetskapital - kärt barn har många namn. Under de senaste åren har ekonomiexperter poängterat vikten av en rejäl buffert. De snackar inte om ett långsiktigt sparande tillsammans med din partner eller ett kortsiktigt semestersparande, utan en rejäl summa pengar - som bara är dina.

Tanken med fuck off-pengarna är att göra dig oberoende från andra och att därmed kunna säga hejdå till en relation-, arbetsplats- eller bostadssituation som inte gynnar dig.

Nu visar en ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av nätbanken Nordnet, att allt fler kvinnor har ett fuck off-kapital.

Ökning från tidigare år

I studien svarade över 1000 svenskar på frågan ”Upplever du att du har ett tillräckligt stort eget sparande för att förändra din egen livssituation, till exempel säga upp dig från jobbet eller bryta upp från en relation?”. 43 procent av kvinnorna i undersökningen svarade ”ja” på frågan.

Annons

2021 svarade 38 procent ”ja” på samma fråga och året innan dess var det bara 35 procent av kvinnorna som uppgav att de hade ett så kallat ”frihetskapital”.

– Det handlar om en tydlig ökning jämfört med tidigare år, och det är glädjande siffror. Många har fått upp ögonen för den egna privatekonomin under pandemin, och fler och fler inser vikten av att ha ett eget sparande. Det kan öka både tryggheten och frihetskänslan, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i ett pressmeddelande.

frida bratt nordnet
Frida Bratt, sparekonom på Nordet.

Så mycket pengar behöver du

Civilekonomen och Ekonomi-Pt:n Mia Ingelström har skrivit boken Ekonomi Pt:ns handbok för kvinnor – Så blir du ekonomiskt starkare, tryggare och friare. Hon tipsar om att ha bufferten på ett vanligt bank-konto och inte insatta på börsen. Hur mycket pengar du behöver i din buffert är högst individuellt. Det beror på din inkomst och dina fasta utgifter.

Annons

– Räkna ut vad ditt liv kostar och spara ihop till tre månaders utgifter som buffert, säger Mia Ingelström i en intervju med Femina.

Tidigare undersökningar visar att många svenska kvinnor fortfarande inte har råd att skilja sig från sin partner. Det beror på olika faktorer, som exempelvis att partnern står som ensam ägare av huset eller att du som kvinna inte kompenserats för inkomstbortfall vid föräldraledighet och VAB.

Nordnets Frida Bratt poängterar vikten av ett fuck off-kapital för just oss kvinnor.

– Inte bara kvinnor, utan alla, tjänar på att ha ett eget sparande vid sidan av det gemensamma sparandet i ett hushåll. Man kan dock konstatera att ett så kallat dra åt helvete-kapital är av extra vikt för kvinnor, eftersom de fortfarande i högre utsträckning är den ekonomiskt svagare parten i en relation, säger Frida Bratt.

Källa: Nordnet

Annons