Frida Bratt tipsar om hur du sparar till en halv miljon
Ekonomi
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronor
Slå på ljud

Enligt sparekonom Frida Bratt är det viktigt att inte stressa när det kommer till att spara och investera i börsen.

– Jag tycker att det allra viktigaste är att ha tiden på sin sida, man får inte ha bråttom. Det går inte att göra snabba klipp, säger experten Frida Bratt, som är sparekonom på Nordnet.

För att pengarna ska kunna växa så måste de placeras med exponering mot börsen. På ett vanligt sparkonto hos banken får du ingen ränta, utan pengarna minskar snarare i värde eftersom vi har inflation i samhället, menar Frida Bratt.

Det enklaste sättet att få pengarna att växa är i aktiefonder eller aktier beroende på vad som passar dig.

– Enklast och smidigast kanske är en indexfond som placerar globalt. Då får du bra riskspridning och exponering mot alla världens börser till en låg kostnad.

Ränta på ränta-effekten

Ränta på ränta innebär att pengar som du sparar eller investerar ger dig avkastning som du sen kan återinvestera.

Sparekonom Frida Bratt menar att ränta på ränta-effekten innebär att du förhoppningsvis får avkastning första året. År två får du inte bara avkastning på det du har satt in, utan också avkastning på avkastningen.

– Det blir som en slags snöbollseffekt som blir starkare ju längre tid som man sparar. Förutsättningen är då att du tar lite risk med pengarna. Att du sätter in dem i aktiefonder och inte på ett sparkonto, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Behöver du pengarna inom något år eller två har du inget på börsen att göra, menar Frida Bratt. Tiden är viktig att ha på din sida för att kunna ta risker. Pengar som du behöver inom ett till två år bör placeras på sparkontot.

Starta ett investeringssparkonto

Att starta ett investeringssparkonto och att månadsspara i det tycker sparekonom Frida Bratt är en bra idé.

– Då slipper du tänka så mycket, utan det här bara sker. In i en global indexfond till exempel och sen tickar det där på och förhoppningsvis, med lite tålamod och tiden på din sida så kan du förhoppningsvis nå den där halva miljonen, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Läs mer:

Så får du koll på din ekonomi – äntligen

Så säkrar du din ekonomi under corona – experten Frida Bratts bästa tips

Så lyckades Andra Farhad bli miljonär som 21-åring

Mest läst