Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Recept: Hallonparfait med rostade pekannötter

28 aug, 2019 
AvFemina
efterrätt med hallon parfait
En festlig dessert med allt gott man kan tänka sig! Förläng sommaren med en läcker parfait som smakar semester.
Annons

HALLONPARFAIT

(6 personer)

450 g hallon (frysta går bra)

150 g strösocker

2 msk citronsaft

1 vaniljstång

50 g florsocker

4 äggulor

4½ dl vispgrädde

HALLONPURÉ:

125 g hallon

1 msk florsocker

1 msk citronsaft

ROSTADE PEKANNÖTTER:

100 g pekannötter

2 msk lönnsirap

¼ tsk flingsalt

TILL SERVERING:

2 dl vispgrädde

1 tsk vaniljsocker

100 g färska hallon

1½ KitKat à 41,5 g (brukar finnas bland chokladen i godishyllan)

BEREDNING:

1. Koka upp hallonen till parfaiten tillsammans med socker och citronsaft i en liten kastrull. Sänk till medelvärme och låt småkoka i 5 min.

2. Pressa massan genom en finmaskig sil så att du bara får den rena hallonsaften. Låt saften svalna i 10 min.

3. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda dem med florsockret.

4. Vispa äggulor och florsocker ljust och luftigt i en skål. Vispa grädden i en annan.

5. Rör ner den avsvalnade hallonsaften i äggvispet, vänd sedan försiktigt ner det i vispgrädden med hjälp av en slickepott. Häll över smeten i form. Ställ in i frysen och låt stå i minst 8 tim.

Annons

6. Mixa hallon till purén med stavmixer. Pressa massan genom en finmaskig sil. Rör ner florsocker och citronsaft i den kärnfria purén. Förvara i kylskåpet fram till serveringen.

7. Sätt ugnen på 200°.

8. Blanda pekannötter och lönnsirap i en skål. Smaka av med en aning salt. Fördela nötblandningen på en bakpappersklädd plåt. Ställ in i den varma ugnen och rosta nötterna spröda, 8–10 min. Ta ut och låt svalna. Grovhacka sedan nötterna.

9. Ta ut parfaiten ur frysen 5 min före serveringen. Vispa grädden med vaniljsockret. Varva parfait i kulor med vispad grädde, färska hallon, hallonpuré och rostade pekannötter i höga glas. Stick ner en bit KitKat-choklad i varje glas. Servera.

 

Fler läckra bärrecept:

 

RECEPT & FOTO ALL OVER PRESS

Annons