Annons

Annons

Relationsexperten: Så tacklar du tillvaron som nyskild


Att skiljas är en stor omställning, man kan ha flyttat till ett nytt hem, blivit ensamstående med barn, ekonomin har blivit sämre, prestationen på jobbet har påverkats. Här är samtalsterapeuten Charlotte Sanders bästa tips för hur man som nyskild kan tänka på för att ta sig vidare.

Skilsmässan gör att tillvaron vänds upp och ner och alla delar av livet påverkas av den nya situationen. Det är naturligt att inte känna sig på topp och för att underlätta för dig själv finns det en del som du kan göra. Här delar samtalsterapeuten Charlotte Sander, som driver sajten relationsexperten.se, med sig av sina bästa tips för hur man som nyskild kan tänka för att orka ta sig igenom omställningarna.

Annons

1. Låt det ta tid

Det tar tid och det FÅR ta tid!
– Att skiljas är absolut en sorg, och man går in i en sorgeprocess, som kan ta flera år, och får göra det, i sorgens olika faser då förstås. Det är ju viktigt att man efter en tid börjar våga blicka framåt, kanske förlåtit, både sig själv och partnern, och förhoppningsvis fått en del insikter som gör att man vågar förändra sig och sitt liv samt att man samtidigt funnit en acceptans att så här blev det och att man kan välja om och välja nytt, säger Charlotte Sander. 

2. Älta

Det är okej att älta – ältandet gör till slut att man hittar nya vägar och nya tankesätt och nya känslor – det är utveckling fastän att man kanske inte förstår och inser det just i den kritiska situationen.

3. Prata

Man kan se till att man har några tåliga nära vänner där man känner tillit och trygghet, har man inte det så tycker jag att man kan ta kontakt med en professionell som kan finnas där ett tag efter skilsmässan.

– Det kan vara oerhört skönt att få prata med någon helt utomstående som kanske får en att tänka nytt och annorlunda, säger Charlotte Sander. 

4. Använd ilskan

Tänk att du ska använda ilskan konstruktivt, vad är det du har skjutit upp som du borde gjort, som exempel.

5. Detta är en fas i livet

Du kommer att landa på fötterna igen, men det kan ta tid.

Det kan till och med vara så att du kommer att titta tillbaka på den här perioden med tacksamhet för allt den lärde dig och gav dig. 

6. Tänk på barnen

Sist men inte minst, om barn finns med i bilden så behöver deras välmående gå först.

– Prata INTE smuts om varandra, det skadar barnen så mycket och kan göra att dom tror att dom måste välja sida. Övercurla inte heller barnen för då lyser din skuldkänsla igenom och barn är smarta, försök så långt som det bara är möjligt att hitta en balanserad vardag, säger Charlotte Sander. 

FOTO IBL 

Läs även

Jill Johnson om livet efter skilsmässan: ”Början på en ny fas i livet”

Maria Sveland: ”Bakom varje framgångsrik kvinna hittar du ofta en skilsmässa”

Därför skiljer vi oss i september

9 sätt att stötta en vän som ska separera

(4)
(0)
Mejla

Annons


Annons


Laddar