Annons

Annons

Renata Chlumska: ”Hade jag inte haft barn hade jag åkt till Mars”


Äventyrsmästaren Renata Chlumska har bergen bakom sig och siktar nu mot rymden. I senaste Femina pratar hon mod, rädsla, trygghet och drömmar.

RENATA CHLUMSKA
ÅLDER: 43 år.
GÖR: Professionell äventyrare, föreläsare, mentor.
BOR: Jönköping.
FAMILJ: Tre barn, en bonusson, mamma och pappa.
ÄVENTYR I URVAL: Besteg Mount Everest 1999. Fullföljde Seven Summits, de sju bergstopparna, 2014. Båda utmaningarna gjorde henne historisk, som första svenska kvinna. (Och tjeckiska, för den delen.) Around America Adventure, kajak och cykel runt USA, 2006. Står på passagerarlistan till Virgin Galactics rymdresor.

Annons

FÖRSTA SVENSKA på Mount Everest. Första svenska att bestiga alla världsdelars högsta toppar, Seven Summits. Och troligen första svenska att komma ut i rymden.

Hon har köpt biljetter för miljontals kronor till två olika projekt för rymdturister, för säkerhets skull. Renata är övertygad om att hon snart kommer iväg, trots att de omtalade resorna har skjutits upp gång på gång – senast 2014 efter en allvarlig dödsolycka under en testflygning. Nu hoppas hon få ta på sig rymddräkten någon gång under 2018.

Rymden har alltid fascinerat henne, tyngdlösheten, att få vara en del av det stora intet och inse människans litenhet. Ett perspektiv som inget annat kan slå, inte ens utsikten från Everest.

– Hade jag inte haft mina fantastiska barn och mått så bra hemma så hade gränserna legat ännu längre bort … Då hade jag velat resa till Mars, även om det hade inneburit att jag aldrig kommit hem igen, säger hon.

Genom att förbereda sig in i minsta detalj är hon som vanligt tryggheten själv inför sin nya utmaning.

– Jag går inte runt och väntar, jag längtar. Det är stor skillnad. Jag har det framför mig. Och jag känner inte mig rädd, som alltid handlar det om förberedelser. Jag lär mig flyga av de bästa, jag har lagt mycket tid på att lära mig handskas med g-kraften och min åksjuka. När jag väl är där uppe vill jag ha ut så mycket som möjligt av upplevelsen.

Läs hela intervjun i FEMINA nr 07/2017 som finns i butik från och med 15 juni.

AV KATARINA DANIELSSON
FOTO FREDRIK BLOMQVIST

Läs även Camilla Läckberg: Kvinnor som tar plats får alltid kritik

(8)
(0)
Mejla

Annons


Annons


Laddar