Annons

Annons

Så får du plattare mage – 11 tips som inte involverar träning


En uppsvälld och plufsig mage kan vara obekvämt och smärtsamt. Genom att ändra på vissa saker i din kost och livsstil kan du undvika det.

Kan man få en platt mage snabbt? Utan träning och särskilda övningar? Ja, enligt Good Housekeeping går det! Dessa elva tips kan hjälpa dig som upplever att du har en uppblåst och plufsig mage.

Så får du plattare mage – 11 tips

1. Förbättra din hållning

Annons

När du sträcker på dig ser din figur automatiskt bättre ut. Dessutom stärker du dina bålmuskler när du har en god hållning.

2. Drick vatten

När du är uttorkad tvingas kroppen att binda den vätska den har. Se till att du håller en jämn vätskebalans genom att regelbundet dricka vatten under dagen. Då släpper kroppen lättare vätska vilket gör att du slipper känna dig plufsig.

Gilla Femina på Facebook

3. Ät mer vatten 

Japp, du läste rätt. Råvaror med mycket vatten i sig, som frukt och grönsaker, kommer att göra dig mätt snabbare. Börja gärna din måltid med en soppa, en sallad eller grönsaksstavar med något fiber- och proteinrikt som hummus för att ge magsäcken fiber och vatten innan resterande måltid intas. På så vis slipper har du stillat den värsta hungern när du ska avnjuta resten av måltiden.

4. Sträck dig efter mandlarna

Enligt en studie finns det ett samband mellan ett mindre midjemått och att äta nötter. Håll dig till de osaltade varianterna och cirka en handfull i mängd.

5. Brygg en kanna kaffe

Om du känner dig vätskefylld kan koffeinet i kaffet hjälpa dig att bli av med överflödig vätska. Kaffe ser också till att din mage håller igång och att tömma tarmen regelbundet är en bra förutsättning för en plattare mage.

6. Ta dig tid under toalettbesöken

Många, framförallt kvinnor, har problem att gå på toaletten i lugn och ro. En del tycker det är jobbigt att gå på toaletten på jobbet och håller sig i fler timmar, en del försöker stressa igenom toalettbesöket för att bli klara så fort som möjligt. När du börjar ignorera hjärnans signaler kommer den uppblåsta magen som ett brev på posten. Lär din kropp att ta det lugnt på toaletten och ägna några minuter varje dag åt längre toalettbesök.

7. Ät i sinnesro

Många av oss stressar i oss maten, särskilt under lunchtid. När du sväljer mat som inte är helt genomtuggad måste kroppen arbeta extra intensivt för att bryta ner maten. Det kan i sin tur leda till att du får gaser och sämre matsmältning. När du äter snabbt finns det också en risk att du sväljer mat vilket leder till en bråkig mage. Sätt upp en regel att du ska tugga matbiten tio gånger innan du sväljer.

8. Vänd dig till probiotika

Probiotika är snälla bakterier som hjälper tarmarna att bryta ner mat och hindrar magen från att släppa ifrån sig gaser. Ät dagligen mat med rika mängder av probiotika som yoghurt, kimchi och surkål.

9. Gå en sväng

Försök att klämma in 30 minuters promenad dagligen. En enkel sak som hjälper matsmältningen och ger din förbränning en liten skjuts.

10. Undvik tuggummi

Tuggummi tvingar dig att svälja luft under tiden du tuggar vilket kan göra att magen blir uppsvälld. Bär du tajta jeans kan det dessutom göra riktigt ont om magen sväller upp.

11. Stressa ner

Stress påverkar din kropp negativt och kan göra dig förstoppad. När du känner dig stressad producerar dessutom din kropp kortisol, ett ”fly eller fäkta”-hormon som skickar fettet till magen för att skydda dina viktigaste organ. Lär dig att meditera, börja yoga eller ta en lugn stund i soffan och lyssna på lugn musik 20-30 minuter per dag.

Artikeln publicerades först på MåBra.kost

Läs även:

5 bovar bakom ökat midjemått – och vad du kan göra åt det

Dessa personer får dig att gå upp i vikt

Biggest loser-PT:n avslöjar sanningen bakom viktrasen

(57)
(0)
Mejla

Annons


Annons


Laddar