Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så gör du den perfekta ostbrickan – och här är dryckerna som passar till!

11 jan, 2018 
AvLotta Hansson
Ost och vin – eller öl! – är aldrig fel. Inte ens som middag. Köp hem några godbitar och tänd ljusen. Det blir en god kväll.
Annons

Det går moden i ost också. Bland storsäljarna just nu ligger manchego, fransk bondost, saint agur och brie de meaux. Och så gruyère, såklart.

Annat var det på 1980-talet när Peter Mårtensson, grundaren av Möllans Ost i Malmö, kom hem efter några år i Spanien. Då var det stört omöjligt att få tag i spansk ost i Sverige. Ja, det var till och med så udda att man bad honom ”sluta försöka göra sig märkvärdig” när han efterfrågade det i butikerna. Något som fick honom att börja importera själv och sälja dessa och många andra exotiska läckerheter.

Sedan dess har det hänt massor i de svenska ostdiskarna. Utbudet växer och förändras mest hela tiden. Man talar hantverk, olika små mejerier, vad och var kor, getter och får betar, om ost gjord enbart på mjölk från en gård (single farm) och till och med om ost gjord på mjölk från enbart en kossa (single cow). Gillar man att fördjupa sig i saker är ost helt klart ett ämne att ta tag i. Varje liten ost och mejeri har sin egen unika historia.

Annons

Tack och lov behöver man inte kunna så mycket för att få till en god ostbricka, numera är det bara att fråga i närmaste ostbutik. Vi bad Sigrid Bundy på Möllans Ost om hjälp. Här guidar hon oss till de perfekt ostkombinationerna och vad som passar till.

Ostar till rödvin

Rött vin till osten är inget måste. Men bara så gott.

På brickan:

1. Ubriaco di Recioto. En så kallad berusad ost, det vill säga en som badats i vin under lagringstiden. I detta fallet Reciotovin som görs på torkade druvor, en del av vindruvsresterna ligger kvar på toppen som dekoration.

2. Tentation Saint-Félicien. En double crème-ost från Lyon gjord på opastöriserad komjölk och grädde. När den är riktigt mogen äter man den med sked.

Annons

3. Pecorino Moliterno al Tartufo. En tryffelspäckad fårost från Sardinien.

4. Den milda Lilla Fästmön från Österlen kommer från Vilhelmsdals gårdsmejeri. En mjuk kittost med krämig konsistens gjord på ekologisk komjölk.

5. Det är inte för inte som Gruyère Réserve von Mühlenen har vunnit guld vid World Cheese Awards hela fyra gånger. En grottlagrad alpost från Schweiz med knastrande kristaller och härlig nötighet gjord på opastöriserad komjölk.

Ätordning (mildast först): Ost nr 2, 4, 5, 1, 3

Dryckesförslag: GR-174, ett smakrikt och fruktigt rödvin från det spanska området Priorat, nr 277001, pris 149 kr.

Det lilla extra:

• Kex eller crackers med mild tryffelsmak och svart salt klär ost med kraftig smak.

Annons

• Pröva med lite krusbärsmarmelad till. Utsökt!

Tips!

Vill man servera alkoholfritt till tipsar Sigrid om att byta ut vitt vin mot äppelmust, gärna av gravensteiner. Ett bra alternativ till rött vin är Saxhyttegubbens Blåbär 100%, pris 72 kr för 33 cl.

 

Ostar till bubbel

Champagne eller annat vitt vin, gärna med bubblor, tillsammans med krämiga och gräddiga läckerheter är himmelskt. Välj ostar som är lika lätta och krispiga som bubblorna och undvik dem med beska.

1. Bondosten Cœur Basque är en härligt gräddig och krämig ost av komjölk. En fransk vardagsost som når nya höjder tillsammans med ett glas bubbel.

2. La Tur Alta Langa. Len och gräddig, gjord på lika delar ko-, get- och fårmjölk. Tillverkas i italienska Piemonte. Läcker även tillsammans med stilla vita viner, ett glas rosé eller varför inte lite porter.

Annons

3. Färskosten Truffettes görs på getmjölk och är smaksatt med äkta tryffel. Den tillverkas i södra Frankrike och smakar även ljuvligt till en sauvignon blanc.

4. Gran Pecorino från Sardinien, en hård fårost som lagrats i 24 månader och tvättats med olivolja under lagringstiden.

5. Le Rove des Garrigues, en frisk och krämig ost som görs på pastöriserad getmjölk. Getterna är av rasen roves och de betar på ängar med timjan och rosmarin i Provence. Dessa ängar kallas på franska för garrigues.

Ätordning (mildast först): Ost nr 5, 3, 1, 2, 4

Dryckesförslag:

Clotilde Davenne, Brut Extra Crémant de Bourgogne, nr 772501, pris 149 kr.

Det lilla extra:

• Saltade och rostade mandlar, gärna spanska så kallade marconamandlar.

Annons

• Gröna oliver, gärna primörvarianten.

Ostar till öl

Öl och ost är ju egentligen ganska traditionellt. I alla fall när det gäller ljus lager till en bit västerbotten eller kryddost på kräftkalaset eller julbordet. Vill man njuta kombinationen efter maten eller som middag, välj en mörk öl av portertyp. De har ofta en liten sötma, vilket ger mer karaktär och dessertkänsla.

1. Sainte-Maure de Touraine, en mjuk, krämig och sotad getost med ett halmstrå i mitten. Den kommer från franska Loiredalen, som sägs tillverka de bästa getostarna.

2. Generellt kan man säga att brittiska ostar passar bra till öl. Till exempel som Westcombe Cheddar från engelska Somerset. En långlagrad ost gjord på komjölk som tillverkas på samma vis som för 100 år sedan med linneduk runt om. Smaken är djup och komplex.

Annons

3. Svenska blåmögelosten Boltjärn Blå görs av fårmjölk och är en riktig höjdare. Kraftig smak utan att vara skarp. Tillverkas i Ånge av Strömmens gårdsmejeri.

4. Sverige har gott rykte när det kommer till blåmögelostar (eller grönmögelostar – det är samma sak). Ett bevis är den lilla Blå Stjärna av pastöriserad komjölk från Soldattorpets mejeri i skånska Hyby.

Ätordning (mildast först): Ost nr 1, 4, 2, 3

Dryckesförslag:

• Remmarlöv The Sweet Hoof Milk Stout, en svensk söt stout,

nr 3168603, pris 26:80 kr.

• Dark Days, en svensk torr porter, nr 3115703, pris 29:50 kr.

• Smörpundet Porter från Nynäshamns Ångbryggeri, torr, nr 1120303, pris 27:50 kr.

• Snoutjuice Imperial Stout, en svensk stout, nr 3153903, pris 49:90 kr.

Det lilla extra

• Körsbärsmarmelad passar perfekt till den mörka ölen och de smakrika ostarna.

• Kex med torkade frukter.

• Några dadlar till blir pricken över i.

FOTO HELÉNE LINSJÖ

Läs även:

Annons