Annons

Annons

Så här undviker du ”Margaritasjukan”


Ska du dricka drinkar som innehåller lime? Var försiktig i sommar!

Margarita! En syrlig och riktigt fräsch cocktail att blanda ihop efter sommarens poolhäng. Cointreau, tequila, salt, is och…men stopp! Tänk dig för innan du tillsätter limejuicen och limefrukten. Vistas du i solen eller kommer att vistas i starkt solljus kan det uppstå problem. När limesaft kommer i kontakt med hud som sedan exponeras för sol kan det nämligen bli en kemisk reaktion. Den gör att huden blir superkänslig för solens UV-strålar, något som kallas fytofototoxisk kontaktdermatit eller ”Margaritasjukan”. En liknande reaktion kan också ske med saften från selleri.

Annons
Gilla Femina på Facebook

– När huden kommer i kontakt med lime- eller sellerisaft tar sig saften in i hudens celler. Om man sedan vistas en längre tid i stark sol kan det leda till rodnad, brännblåsor eller inflammation, säger Liv Eidsmo forskare vid Karolinska institutet till Expressen.

Läs mer Recept på enkel midsommardrink – champagnecocktail med fläder

Det här är väldigt smärtsamt och vill det sig riktigt illa så kan fytofototoxisk kontaktdermatit leda till pigmentförändringar.

– Just där huden varit i kontakt med växtsaften, kan det bli droppformade skador. I ett längre perspektiv är det vanligt att området på huden får ett mörkare pigment under mycket lång tid – upp till ett eller flera år, säger Liv Eidsmo.

Foto: Katykidk, via Wikimedia Commons

Vad ska man göra om man drabbats? Vid lindriga besvär bör man använda solsyddsfaktor 50 i solen, helt enkelt behandla det som en solbränna.

Är det en värre skada så gäller kortisonkräm, och då inte en receptfri, det behövs en starkare sort. Kontakta distriktsläkare eller -sköterska för en bedömning. Har det uppstått blåsor måste man se till att de inte blir infekterade.

Som sagt, blanda gärna en Margarita i sommar, men var försiktig!

Här är receptet:
Salt
4 st limefrukt(er)
16 cl Tequila
8 cl Cointreau
6 cl limejuice
Is

1. Fukta glasets kant med en limeklyfta. Häll upp salt på ett fat eller i en skål där glaset får plats och vänd glaset så att kanten blir saltad.
2. Blanda spritsorterna med limejuicen och skaka med is i en shaker. Häll upp i glaset.
3. Frozen margarita: Mixa sprit och limejuice med is i en mixer, häll upp i glaset.

 

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

(22)
(0)
Mejla

Annons


Annons


Laddar