Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så lyckas du tjäna pengar på klimatvänliga fonder

24 feb, 2020 
AvFemina
Vem vill inte känna sig som en klimathjälte och samtidigt tjäna en slant? Den som sparar i hållbara fonder gör faktiskt ett större klimatavtryck än den som handlar ekologiskt och pantar burkar. Här är tipsen för ett grönt sparande!
Annons

Vi källsorterar, äter kanske vegetariskt några gånger i veckan och försöker ta tåget i stället för bilen eller flyget – allt för att minska vår klimatpåverkan och på så sätt värna jordens fortlevnad.

Många har även ambitionen att deras sparande ska spegla samma ansvarstagande. Sex av tio svenskar vill kunna jämföra klimatavtrycket hos olika sparprodukter, enligt en undersökning från Sveriges konsumenter. Och internationella studier visar att det just nu är yngre kvinnor som banar vägen för hållbara investeringar.

Avkastning på sparandet

Allra bäst är det förstås om det går att gynna jordklotet och samtidigt få en god avkastning på sitt sparande. Frågan är hur man bär sig åt.

Sasja Beslik säger att bredden på hållbart sparande är mycket större än förut – vilket gör kombinationen enklare att uppnå. Tillsammans med Karim Sayyad har han skrivit boken Guld och gröna skogar (Ekerlids förlag).

– Vi har gått från att enbart välja bort de skadliga företagen till att vilja välja rätt från början. Bankerna och kapitalförvaltarna har dock inte hjälpt spararna genom att tala om vad som är vad. Hur många läser den fondinformation som talar om vad fonderna investerar i?

Spara grönt

Ändå är det inte så många som faktiskt gör klimatsmarta spar- och pensionssparval, trots att hållbara investeringar enligt flera studier har gett bättre avkastning än andra bolag. Av totalt 84,9 tusen miljarder dollar som investerats i fonder i världen ligger bara 14 procent (!) i hållbara fonder.

Annons

En orsak är att det är svårt att hitta rätt i utbudet och välja de bolag som tillverkar de hållbara produkterna och dessutom gör det på ett schyst sätt, bolag som går i bräschen och som insett att våra resurser inte är oändliga. Det kan till exempel vara företag som arbetar med framtidens klimatlösningar inom energilagring, grön infrastruktur, förnybar energi, smart jordbruk och miljöskydd.

Koldioxidavtrycket

– Finansbranschen är fortfarande dålig på att ge oss information och att redovisa koldioxid­avtrycket för bolag och fonder. Det finns ingen standard men EU har en lagstiftning på gång som kan förändra spelreglerna till det bättre genom en harmonisering. Den borde komma i slutet av 2020. Då kan bankerna tvingas fråga dig som kund hur viktig klimatpåverkan är i ditt sparande. Det behöver de inte göra i dag, säger Sasja Beslik.

Du som småsparare kan redan nu göra skillnad genom att begära information från din bank om hur hållbart ditt sparande är. Om alla sparare gör det tvingas bankerna och fondbolagen att ta in fler miljösmarta sparprodukter.

Annons

– Är du inte nöjd, begär en bättre hållbarhetsprofil fast med samma sparhorisont och risk som du har nu. Då påverkar du genom att tvinga fram en produktutveckling av fonderna. Alla banker vill ha kunder som efterfrågar deras produkter. Detta påverkar i sin tur bolagen som fonderna köper aktier i och de påverkar klimatet, säger Sasja Beslik.

– Men innan du pratar med banken, fråga dig själv vilka hållbarhetsaspekter som är viktigast för just dig. Är det miljö, sociala frågor, etik, något annat?

Vill du inte lita enbart på banken så kan du själv läsa på om vad olika fonder och bolag investerar i och leta efter dem som passar ditt tänk. Gå gärna in under Hållbarhetsprofilen och se vilka fonder som finns med där.

Välj Svanenmärkta fonder

Att välja Svanenmärkta fonder är ett annat bra alternativ. Och numera finns även banktjänster som hjälper oss att hålla reda på vårt eget klimat­avtryck. Östersjökortet, som Ålandsbanken ger ut, är till exempel det första bankkortet som kopplats till ett index för miljöpåverkan, och med dess hjälp ser du koldioxidavtrycken av dina kortköp. Ett annat exempel är appen Doconomy som lanserades tidigare i år. Det är en mobil banktjänst och ett kreditkort som hjälper dig att halvera dina koldioxidutsläpp i linje med Agenda 2030.

Annons

Men tro för den skull inte att alla hållbara bolag och fonder ger hög avkastning. Så behöver det inte vara, förklarar Sasja Beslik:

– Fonder som enbart investerar i hållbara bolag har förutsättning att leverera mer avkastning, men kompetensen hos fondförvaltaren är ju lika viktig som för vilken fond som helst. Man får alltså inte automatiskt bättre avkastning i hållbara bolag.

En annan variant är att gå in direkt i hållbara företag som behöver kapital. Du kan gå med i nyemissioner på de mindre börslistorna eller investera via crowdfunding (en stor grupp individer satsar små summor för att gemensamt finansiera en verksamhet). I vissa fall tjänar du pengar, i andra fall förlorar du. Eftersom riskerna är höga är det som alltid bäst att bara satsa de slantar som du kan avvara.

Gröna fonder spara

Hitta ditt gröna sparande

Svanenmärkta fonder

… måste helt avstå från investeringar i vissa branscher och företag som är särskilt problematiska.

Annons

… ska göra en ordentlig hållbarhetsanalys av tänkbara placeringar och prioritera de bättre företagen.

… ska tala om vilka aktier och obligationer m m som finns i fonden och årligen rapportera vad fonden gjort för hållbarhetsarbete.

www.svanen.se

Morningstars jordglob

… är fondsajten Morningstars hållbarhets­betyg på fonderna. Fem jordglober är högsta betyg, en jordglob det lägsta. Betygen visar hur väl företagen som en fond har investerat i hanterar ESG-frågor* och hur stora riskerna är för ökade problem med hållbarheten i verksamheten jämfört med andra liknande fonder.

*Förkortningen ESG står för environmental, social och governance (sättet en organisation leds på).

Hållbarhetsprofilen

… tas fram av Swesif som är ett oberoende nätverk av organisationer som arbetar för, eller med, hållbara invester­ingar i Sverige. www.hallbarhetsprofilen.se

Fair Finance Guide

… visar i vilken grad de olika bankerna på den svenska marknaden tar hänsyn till miljö, mänskliga rättigheter och andra hållbarhetsfrågor. Vi Fair Finance Guide kan du se hur din bank ligger till på listan och om den jobbar så att dina sparpengar ska göra nytta för miljön.

AV ANNA BJÖRE

FOTO SHUTTERSTOCK/TT

Annons