Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

81-åringen bestiger berg – för sin sjuka fru

22 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografSVT.
81-åriga Nick Gardner bestiger berg för att samla in pengar till sin fru Janet, som är sjuk i alzheimers.
Nick har bestämt sig för att bestiga alla Skottlands berg som är minst 900 meter höga.
Annons
Det här är Alzheimers sjukdomBrand logo
Det här är Alzheimers sjukdom

I över 30 år har Nick Gardner, 81, och hans fru Janet levt lyckliga tillsammans i Skottland. Men när de fick det sorgliga beskedet att Janet drabbats av både alzheimers och osteoporos, bestämde sig Nick för att göra något för att samla in pengar till forskning om sjukdomarna.

– När det blev för mycket för mig att hantera åkte hon först in på sjukhus, och sedan på vårdhem. Jag var helt förstörd, jag visste inte vad jag skulle ta mig till. Vi hade varit tillsammans dygnet runt i 30 år, och så med ens var allt borta, berättar Nick Gardner.

För att kunna hantera den tragiska situationen och sitt numera tomma hem bestämde sig Nick Gardner för att bestiga alla Skottlands berg som är högre än 900 meter över havet – vilket är 282 berg i det lilla landet – på 1200 dagar. Hittills har han hunnit bestiga 177 berg, skriver SVT Nyheter.

Annons

Samlat in hundratusentals kronor

För att han ska kunna dela med sig av sin speciella resa har Nicks familj lät honom att använda sociala medier, och på sina kontor berättar han om bestigningarna han gör. Att använda sig av sociala medier har gjort att Nick Gardner kunnat nå ut med sitt budskap och sitt projekt, vilket i sin tur har gjort det möjligt för honom att samla in över 30 000 pund – alltså mer än 300 000 kronor – till ideella organisationer som jobbar med hustruns sjukdomar.

– Klättringen har fått mig att tänka på annat, till viss del. Jag var tvungen att hitta något i den här stilen, annars hade jag drabbats av psykisk ohälsa, det vet jag.

Annons