Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Canceröverlevaren kunde inte få barn – då hjälpte hennes systrar till

16 aug, 2021 
AvAino Oxblod
FotografChannel nine/Instagram.
Sam Bryant ville desperat bli mamma, men efter att ha överlevt livmodercancer kunde hon inte bli gravid.
Efter 14 misslyckade IVF-försök kom familjen på en lösning – där hennes ena syster donerade ägg, och den andra var surrogatmamma.
– Vi har alltid varit nära varandra, men det här har fört oss närmare varandra, säger Sam Bryant till Daily Mail.
Annons
Surrogatmödraskap - kort förklaratBrand logo
Surrogatmödraskap - kort förklarat

Sam Bryant var bara dryga 20 år när hon drabbades av livmodercancer. Hon genomgick sex månader av cellgiftsbehandling som fick död på cancern, och blev med åren friskförklarad från cancern.

Men cancern och behandlingarna lämnade sina spår – Sam Bryant, i dag 44, kunde inte bli gravid. Hon och maken Ben Bryant, 45, lade över 800 000 kronor på sammanlagt 14 IVF-behandlingar och besök på fertilitetskliniker i Spanien, men alla försök att få Sam gravid misslyckades i slutändan.

Paret hade börjat ge upp tanken på att drömmen om att få bli föräldrar skulle slå in, när Sams systrar Rachel, 40, och Nikkita, 27, kom på en smart lösning – de skulle hjälpa Sam och Ben att bli föräldrar. Medan Nikkita bidrog med ägg, så erbjöd sig Rachel att vara surrogatmamma och bära barnet i magen.

Annons

– Det var mina systrar som föreslog det. De sa ”nu får det vara nog”. Vi var finansiellt utmattade och jag gick på massa mediciner för att min kropp skulle kunna bära ett barn, så jag mådde riktigt dåligt. De sa att de ville lösa det, och jag kollade det med min fertilitetsexpert som sa att det var en jättebra idé, säger Sam Bryant till Daily Mail.

Födde sin systerdotter 2017

Rachel gick igenom en problemfri graviditet, och hade båda sina systrar vid sin sida när hon till slut födde Sams dotter Starla 2017.

– Vi har alltid varit nära varandra, men det här har fört oss närmare varandra. Jag är så tacksam mot dem båda och jag kan inte förklara hur lyckligt lottad jag känner mig, säger

Även om Rachel och Nikkita båda var högst inblandade i att Starla, som i dag är fyra år, kunde födas, så är det en tydlig uppdelning i rollerna mellan mamma och mostrar.

– Hon har en väldigt nära relation med sina mostrar. De kommer alltid vara speciella mostrar. De har accepterat sina roller som mostrar och man har inte hakat upp sig på faktumet att hon är flickan som Rachel födde eller något sådant, förklarar Sam för tidningen.

Annons