Det var många i Mexico City som höjde på ögonbrynen när de skulle pendla till jobbet denna vecka. I tunnelbanevagnarna har myndigheterna nämligen låtit installera speciella säten utformade som en naken manlig kropp – med en penis vilande på sittdelen.

”Penissätena” är ett udda grepp för att väcka uppmärksamhet kring sexuella trakasserier i kollektivtrafiken, något som många mexikanska kvinnor får utstå dagligen. Detta problem, sprunget ur den starka mexikanska machokulturen, ses som ett allvarligt hot mot kvinnors säkerhet i landets huvudstad.

Läs även: Han jobbmejlade som en kvinna i 2 veckor: ”Jag var i helvetet”

Bredvid de nya sätena i tunnelbanan sitter en lapp med texten: ”Det må vara obekvämt att sitta här, men det är ingenting jämfört med det sexuella våld kvinnor dagligen tvingas stå ut med under sina resor”. Mexico Citys tunnelbana blev i en undersökning av YouGov 2014 utsedd till världens sämsta när det gäller kvinnlig säkerhet.

Initiativet med de nya sätena har fått blandade reaktioner – vissa tycker att det är bra, medan andra anser att det förlöjligar problemet och stigmatiserar män.

Se en video om projektet här:

https://www.youtube.com/watch?v=0p5pp1pcOPs&feature=youtu.be
Källa: DN.se

Läs även:

Advokaten Amal Clooney talade i FN – vissa såg bara hennes gravidmage

Här får männen samma frågor som kvinnorna på röda mattan

Flickstaty utmanar Wall Street-tjuren – visar styrkan i kvinnligt ledarskap