Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Mamman födde sitt första barn – vid 70 års ålder

25 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografYoutube,
Jivunben Rabari och maken Maldhari hade försökt skaffa barn i årtionden, och hade nästan gett upp hoppet.
Nu har de kunnat bli föräldrar med hjälp av IVF-behandling – vid 70 respektive 75 års ålder.
– Det här är ett av de ovanligaste fallen jag sett, säger läkaren Naresh Bhanushali skriver The Mirror.
Annons
Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i UppsalaBrand logo
Femina besöker en av Nordens största IVF-kliniker - Carl von Linnékliniken i Uppsala

För de allra flesta kvinnor är det svårt att bli gravid på naturlig väg när man passerat 40-45 år, men med hjälp av IVF-behandlingar och provrörsbefruktningar så blir det allt vanligare att kvinnor lyckas bli gravida även efter det.

I många länder i världen går gränsen för att göra IVF-behandling vid 50 år – men det är långt ifrån alla länder som har den åldersgränsen.

I Indien, där Jivunben Rabari bor med sin make Maldhari finns ingen åldersgräns för IVF-behandling – och nu har paret fått sitt första barn vid 70 respektive 75 års ålder.

Paret, som bor i en liten by i Indien, hade under många år drömt om att bli föräldrar, och försökt få Jivunben att bli gravid, men utan framgång.

Övertygade läkarna till IVF

När de upptäckte möjligheterna med IVF-behandlingar så övertygade de läkarna att de skulle få prova, sin ålder till trots.

Annons

– När de först kom till oss sa vi till dem att de inte kunde skaffa barn vid så hög ålder, men de insisterade. De sa att många av deras familjemedlemmar också gjorde det, säger läkaren Naresh Bhanushali till The Mirror, och fortsätter:

– Det här är ett av de ovanligaste fallen jag sett.

Trots att Jivunben säger att hon är 70 år gammal, så är hon inte världens äldsta förstföderska – hon är inte ens den äldsta i hemlandet. 2019 födde indiska Mangayamma Yaramati tvillingar, efter en IVF-behandling. Hon var då 73 år gammal.

Annons