Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Michaela märker upp hundbajs med flaggor för att få folk att plocka upp

02 mar, 2021 
AvAino Oxblod
FotografHelena Larsson/N/TT
Att folk inte plockar upp efter sina hundar är ett problem i hela landet, men i Stockholm har klagomålen på hundbajs eskalerat drastiskt.
Efter att ha fått idén från ett Facebook-forum har nu Michaela börjat stoppa i små flaggor i kvarglömda bajshögar – ett initiativ som nu uppmärksammas i Efter fem på TV4.
– Jag kände att det var läge att göra någonting i stället för att bara klaga, säger hon i programmet.
Annons
Allt du vill veta om Tilde de Paulas SuccékarriärBrand logo
Allt du vill veta om Tilde de Paulas Succékarriär

Det som göms i snö kommer upp i tö, och nu när Stockholms gator är bara igen så är det många som har reagerat på hur mycket hundbajs det ligger överallt. Från att Stockholms stad fått in ungefär åtta klagomål relaterade till hundbajs i veckan, eskalerade det i vecka åtta till 36 klagomål, skriver Mitt i.

Michaela Holtz är en hundägare som har tröttnat på det här, och startat ett initiativ där hons toppar små flaggor med olika budskap i bajshögarna som inte har plockats upp.

I en intervju i Efter fem på TV4 berättar hon för programledarna Tilde de Paula Eby och Axel Pileby att hon fick idén i en grupp för hundägare på Facebook.

– Idén är inte min, den kan jag inte ta kredd för, men jag kände att det var läge att göra någonting i stället för att bara klaga. Men det är också en fara för hundarna, för de här små högarna som ligger överallt sprider gärna tarmparasiter mellan hundarna. Det är inte bara för att människor tycker det är äckligt, vilket det är, men också för hundarnas väl och vilja, säger hon.

Annons

Folk har skaffat hund under pandemin

Tilde de Paula Eby undrar vilka det är som inte plockar upp efter sina hundar, och Michaela spekulerar i om det kan finnas ett samband mellan att många har blivit hundägare under pandemin – folk som kanske inte har hundvana sedan innan.

– Nu är det många som har skaffat hund under pandemin, som kanske inte skulle skaffat hund annars, säger hon.

Michaela i Efter fem.

Flaggprojektet verkar redan vara en framgång. Samma dag som Michaela började, så märkte hon att det kvarlämnade bajset minskade, och att fler plockade upp efter sina hundar.

– Redan första dagen de här flaggorna var uppe hade det försvunnit ett antal högar.

Annons