Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Surrogatmamman födde tvillingar – ena barnet var hennes

21 sep, 2021 
AvAino Oxblod
FotografYoutube.
Jessica Allen ställde upp som surrogatmamma för att hjälpa en familj att få barn, men när tvillingarna föddes fick alla sig en chock.
Det visade sig att en av bebisarna var Jessicas biologiska barn – men det skulle dröja flera månader innan hon fick vårdnaden om honom.
– Jag bar mitt eget barn och visste inte att han var min, säger Jessica Allen.
Annons
Surrogatmödraskap - kort förklaratBrand logo
Surrogatmödraskap - kort förklarat

Jessica Allen hade redan två egna barn tillsammans med sin mage Wardell Jasper när hon 2016 bestämde sig för att ställa upp som surrogatmamma och hjälpa andra personer att få barn.

Hon matchades med ett par och fick ett embryo implanterat, men efter några veckor kom ett oväntat besked – Jessica var gravid med tvillingar. Då hon fick ekonomisk kompensation av paret vars barn hon bar, så höjde de sina betalningar till henne när de fick veta att hon var gravid med två barn. I december det året föddes barnen med kejsarsnitt, och det som hade varit ett enkelt avtal blev desto mer komplicerat.

Fick inte träffa barnen

I kontraktet stod det att Jessica, utöver 35 000 dollar, hade rätt till att träffa de nyfödda barnen en timme innan familjen hämtade dem. Men innan hon fick chansen hade de tagit barnen från sjukhuset, och det var först dagen efter som Jessica ens fick se en bild på barnen. Då upptäckte hon att de inte alls såg ut som varandra.

Annons

Barnens olikheter hade sina förklaringar – det visade sig nämligen att barnen inte alls var släkt med varandra. Den ena bebisen var det embryo som hade förts in av läkare, medan det andra delade gener med Jessica och hennes make. Surrogatmamman hade alltså lyckats bli gravid med ett eget barn samtidigt som hon bar på ett annat pars barn.

Kampen för att få tillbaka sitt barn

Det ovanliga fenomenet att bli gravid med tvillingar vid två olika tillfällen kallas superfetation.

– Jag bar mitt eget barn och visste inte att han var min, har Jessica sagt till Good Morning America.

När hon och maken upptäckte att ett av barnen var deras började de en vårdnadstvist, och det tog flera månader innan den nyfödda bebisen var deras i laglig mening. I en text i New York Post berättar hon om känslorna efter att ha fått tillbaka sitt barn.

”Det ögonblicket var otroligt emotionellt, och jag började krama och pussa min pojke. Det har nu gått närmare nio månader sedan vi fick hem Malachi, och han mår bra. Han är så fin. Han mår bra och har en rolig personlighet”.

Annons