Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrenderSolskydd

Så hittar du rätt mascara för dina fransar – experten tipsar

17 apr, 2024 
AvJessica Blockström Hember
FotografShutterstock/TT
Rätt mascara för fransarna.
goodluz
Långa och flörtiga, täta och intensiva eller lekfullt färgglada? Den moderna mascaran finns i många skepnader och ­nyanser, perfekt då du lätt kan få till precis den franslook som känns rätt för dagen.
Annons
Mogen hy #7 – Så tar du bort mascarakladdetBrand logo
Mogen hy #7 – Så tar du bort mascarakladdet

Googla på mascara och du har över 700 miljarder träffar att kika på. Kanske inte konstigt med tanke på att den här sminkprylen på bara några borsttag kan pigga upp en sömnig morgon. Men mascara kan vara så mycket mer. Den är accessoaren som syr ihop din stil för dagen och pricken över i när du lägger festmakeupen. Precis som hos Twiggy kan mascara också vara ett sätt att uttrycka sig, något som har blivit lättare i dag med det härliga utbud av olika varianter som finns. Du hittar allt från mascaror som ger magiskt långa och vippiga fransar till de som drar blickarna till sig med färg.

Annons

Här är våra favoriter till mascaragarderoben, några moderna klassiker tillsammans med vårens bästa nyheter.

För lyxig volym

Med maffiga borstar och vårdande for­mulor kan du nu få en ordentligt tät rad från rot till topp samtidigt som fransarna blir starkare och spänstigare för varje applicering.

Turbo Lash Volume + Length, Estée Lauder

Turbo Lash Volume + Length från Estée Lauder.
Turbo Lash Volume + Lenght från Estée Lauder.

Turbo Lash Volume + Length från Estée Lauder har krämigt vispad formula plus en mycket tät fiberborste som snabbt ger rejält fylligare fransrad. Perfekt för dig som fått svaga fransar av förlängning eller hormoner, den fyller ut ojämnheter och växtoljor stärker. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Annons

Panoramic Volume Mascara, L’Oréal Paris

Panoramic Volume från L’Oréal Paris.
Panoramic Volume från L’Oréal Paris.

Panoramic Volume från L’Oréal Paris har skönt stretchig formula som täcker varje frans med snyggt jämn och fluffig finish. Här bjuds både på inflationsvänlig prislapp, tjusig hylsa och generöst tilltaget innehåll. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Diorshow Iconic Overcurl Volume Mascara, Dior

Diorshow Iconic Overcurl Volume Mascara från Dior.
Diorshow Iconic Overcurl Volume Mascara från Dior.

Diorshow Iconic Overcurl Volume Mascara från Dior är klassikern som uppdaterats med stärkande blåklints­vatten och designats för refill. Den ger volym, böj och snygg solfjäder­spridning med kurvig och tät borste. Finns i svart, blått, brunt och grönt och som refill. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Annons

För flörtig längd

Mascaror med finkalibrerade borststrån i kombination med elastiska konsistenser ger dig längre fransar. Har du dessutom en ­variant som hjälper till att lyfta ­fransraden kommer effekten att bli än mer iögonfallande.

10 Sec High Impact Lenght & Lift, Isadora.

10 Sec High Impact Lenght and Lift från Isadora.
10 Sec High Impact Lenght & Lift från Isadora.

10 Sec High Impact Lenght & Lift från Isadora har en ganska liten borste med riktigt korta och tätt sittande plastpiggar. Tillsammans med den närmast elastiska formulan gör det att du kan få ut riktigt fin längd sam­tidigt som fransarna får snyggt lyft. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Annons

Lash Lift Mascara, Sweed

Lash Lift Mascara från Sweed.
Lash Lift Mascara från Sweed.

Lash Lift Mascara från Sweed ger ­magisk längd om du väl får kläm på hur du använder den kamliknande borsten. Hemligheten är att dra den från rot till topp, inte sicksacka. Finns nu i både svart och brunt. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Lift and Curl Mascara, Rapide

Lift and Curl Mascara från Rapide.
Lift & Curl Mascara från Rapide.

Lift & Curl Mascara från Rapide är toppen för dig som vill få längre fransar och ett fint litet lyft men ändå med en ganska naturlig effekt. Den känns väldigt lätt och luftig trots vårdande vaxer och växtoljor. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Annons

Färgklick!

Det är inte bara för att sätta fransarna i blickfånget och hänga på en trend som mascara i färg är en god idé. Med rätt färg kan du också framhäva färgen på dina ögon väldigt fint. Blå och gröna ögon blir betydligt intensivare med en vinröd ton på fransarna. Blått sätter ögonen i fokus oavsett vilken färg du har, speciellt den klara tonen som är den stora trenden just nu.

Lash Sensa­tional Sky High, Maybelline

Lash Sensa­tional Sky High från Maybelline.
Lash Sensa­tional Sky High från Maybelline.

Mascaraåret rivstartade då Maybel­line släppte sin stjärna Lash Sensa­tional Sky High i färgerna Misty Blue, Burgundy Haze och Pink Air. Förutom färg ger formulan tillsammans med lång smal plastpiggsborste också långa, fina och svepande fransar. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Annons

Terrybly, By Terry

Terrybly från By Terry.
Terrybly från By Terry.

Hos By Terry hittar du också mascara med färg, Terrybly finns i svart, brunt, blått och lila. Tonerna är åt det dovare hållet vilket ger en mer subtil effekt till den fylliga finishen. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Lash Clash Mascara, YSL

Lash Clash Mascara från YSL.
Lash Clash Mascara från YSL.

Lash Clash Mascara från YSL har gjort succé med sin djupsvarta, krämiga och volymbyggande formula och nu finns denna godbit, med rejält tilltagen borste, även i både varmt brunt och lysande blått. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Annons

Tubmascara

För den med känsliga ögon är mascara där formulan bildar små tuber kring fransarna perfekt. Den sitter oavsett om ögonen börjar tåras och tas enkelt bort med ljummet vatten. Har du oljiga lock som löser upp din mascara? Då har du också lösningen här. Först ut var Sensai med sin 38° Silk Performance 1997, ensam på täppan under lång tid. Det senaste året har det dock trillat in många nya varianter och i dag kan du få både fluffig volym och härlig längd även med den här typen av mascara.

Full Sleeve Long + Defined Tubing Mascara, KVD.

Full Sleeve Long + Defined Tubing Mascara från KVD.
Full Sleeve Long + Defined Tubing Mascara från KVD.

Full Sleeve Long + Defined Tubing Mascara från KVD är en dröm att jobba med. Plastpiggarna kammar igenom fransarna för snygg separation och gör dem långa utan att se spretiga ut. Dessutom sitter den perfekt hela dagen, oavsett svett eller tårar. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Annons

Lash Volumizer, Sensai.

Lash Volumizer från Sensai.
Lash Volumizer från Sensai.

Sensai har i dag flera versioner av 38° och för dig som vill ha tät volym är lyxiga Lash Volumizer tipset. Här får du en lång och tät fiberborste som laddar fransarna med den krämiga och välsittande formulan från rot till topp. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Vatn Volume 38°C, Idun Minerals

Vatn Volume 38°C från Idun Minerals.
Vatn Volume 38°C från Idun Minerals.

Vatn Volume 38°C från Idun Minerals ger både volym och längd och den tunna långa plastpiggsborsten gör också att du kan komma riktigt nära fransrötterna. Denna vårdande mascara finns i svart och knalligt Klein-blått. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Annons

Vattenfast mascara

Att välja en mascara som står emot vatten gör inte bara att du kan promenera i sommarregn, ha målade ögon på gymmet eller dansa dig svettig på nattklubb. Om du böjer dina fransar med tång finns det inget som hjälper dem att hålla formen lika bra. Gamla tiders vattenfasta mascaror lämnade dock en hel del övrigt att önska. De var glatta i känslan och gav inte mycket volym. Härligt därför att man lyckats knäcka koden i sminklabben för nu finns ett gäng som ger lika fin effekt när det gäller både fyllighet och längd som mer traditionell mascara. Den stora skillnaden? Du behöver en tvåfas-rengöring med olja för att lösa upp dessa.

Lash Idôle Waterproof, Lancôme

Lash Idôle Waterproof från Lancôme.
Lash Idôle Waterproof från Lancôme.

Lash Idôle Waterproof från Lancôme har en borste med paddelliknande design och en mängd mikropiggar som, ihop med den lätta gelformulan, ger fint lyft och snygg separation. Smal topp gör det också lätt med finlir, som att sätta färg på undre fransraden. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Annons

Macstack WP Mascara, Mac.

Macstack WP Mascara från Mac.
Macstack WP Mascara från Mac.

Macstack WP Mascara från Mac är något så ovanligt som en vattenfast mascara du kan bygga på i flera lager utan att det klumpar sig. Därför kan du få allt från naturlig vardagsförstärkning till rejält lång och tät festfrans-look. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Fan Fest, Benefit.

Fan Fest från Benefit.
Fan Fest från Benefit.

Fan Fest från Benefit är en fröjd för dig som vill se fransarna bli längre och samtidigt böjas framför ögonen, en effekt som dessutom håller i sig. Du får volym och fin spridning tack vare den böjda borsten. Den sitter som berget trots att det ej står vattenfast på förpackningen. Tyngre rengörings-artilleri krävs. Se mer och köp mascaran här (reklamlänk).

Annons