Smarta genvägarna som kan spara tid i köket!
Restaurangvärlden är en arena där kockarna arbetar på små utrymmen under tidspress. Då är det klart att de lär sig en del tricks som sparar tid utan att resultatet blir lidande.
Här är några köksgenvägar som du kanske inte kände till. Eller som man ska ta med en nypa salt.
1. Koka flera ägg åt gången
Ägg är ju, som bekant, en av frukostlivets höjdpunkter. Men visste du att de går att laga i ugn?
Enligt mumsigast.se ska äggen gå i 160 grader i 15 minuter. Det är dock oklart om det ger lös-, mellan eller hårdkokta ägg.
2. Krama musten ur citronen
Har du sett att stjärnkockarna i TV rullar citronen på en bänk innan de pressar frukten? Det gör de för att få ut så mycket fruktjuice som möjligt.
3. Kristallklara isbitar
Koka vattnet innan du häller det i formen så blir isbitarna helt klara när de fryser. Du kanske inte direkt sparar tid på just detta tips, men det blir hur tjusigt som helst till fördrinken!
4. Kyl vinet utan blask
Vinet i glaset kunde vara lite kallare men du vill ju inte lägga i isbitar och förstöra smakupplevelsen. Vad göra? Lösningen är att lägga i frysta druvor i glaset så får du kylan men riskerar inte smaken. (Det här tipset hänger visserligen på att du har frysta druvor från början men det är ju lätt ordnat.)
5. Så enkelt hindrar du vattnet från att koka över
En kastrull du tittar på kokar aldrig, men så fort du vänder bort blicken så kokar den över. Det finns dock ett enkelt knep för att slippa översvämning i köket. Lägg helt enkelt en träslev över kastrullen så kokar vattnet inte över.
6. Slipp stenhård glass
Enkelt. Lägg glassen i en påse i frysen. När du plockar ut glassen är den snabbare klar att ätas.
Artikeln publicerades först på Året Runt.