Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Smittskyddsläkaren: Detta bör du tänka på inför influensasäsongen

18 okt, 2017 
AvHelena Sjögren
Med vintern kommer också influensasäsongen. Tillhör du en riskgrupp är det hög tid att börja tänka på vaccination. “När den väl finns ute i samhället är den väldigt smittsam”, säger smittskyddsläkaren Per Hagstam.
Annons

Tisdagen den 7 november är den nationella starten för influensavaccinering. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla personer över 65 år, gravida och medicinska riskgrupper att vaccinera sig, eftersom risken för allvarliga komplikationer är större.

– Tillhör man en riskgrupp är det viktigt att gå och vaccinera sig. I många landsting får riskgrupper dessutom vaccinera sig helt gratis, säger Per Hagström, smittskyddsläkare vid Region Skåne.

Influensan brukar ha sin topp på olika ställen i landet vid olika tillfällen. I fjol började den på allvar i norra Sverige i slutet av december. I Skåne kom den riktiga toppen först i februari i samband med sportlovet.

Eftersom det tar runt två veckor för vaccinet att börja verka kan det vara bra att vaccinera sig redan under november.

Exakt hur årets influensa kommer att te sig är svårt att sia om eftersom det finns flera olika influensastammar, enligt Per Hagstam.

Annons

– Det är lite olika från säsong och det brukar sällan se likadant ut två säsonger efter varandra, säger han.

Den som är äldre eller har ett nedsatt immunförsvar får ett lite sämre skydd av vaccinet, men får också ofta en lindrigare sjukdom med färre komplikationer om de väl drabbas.

– Men tillhör man riskgruppen, insjuknar och känner att man försämras ska man tidigt ta kontakt med sjukvården, säger Per Hagstam.

Även den som är gravid under influensasäsongen rekommenderas att vaccinera sig.

– Det är en viktig grupp. Det visade sig under pandemin 2009 att gravida har en ökad risk för allvarliga förlopp mot slutet av sin graviditet. Man överför även ett visst skydd till sitt barn. Sedan kan det ju vara väldigt jobbigt att ligga däckad i en influensa när man precis blivit mamma, säger Per Hagstam.

 

Det är ovanligt med allvarliga biverkningar av vaccinet för säsongsinfluensa. Men efter en vaccination kan patienten uppleva rodnad, svullnad och ömhet på injektionsstället. En del kan känna av lätt feber, huvudvärk och ont i kroppen efter vaccination, men besvären är oftast milda och går över på ett par dagar.

Annons

Tyvärr får varken den som vaccinerar sig eller blir sjuk i influensa någon långvarig immunitet. Dessutom är det svårt att skydda sig helt mot sjukdomen.

– Och när den väl finns ute i samhället är den väldigt smittsam, säger Per Hagstam.

För att undvika att bli smittad är god handhygien a och o.

– Eftersom det är en kontaktsmitta kan man få viruset på händer. Därför är det viktigt med god handhygien även om man redan blivit sjuk. Man ska också undvika att gnugga sig i ögonen, peta sig i näsan eller mun. Speciellt efter att man varit i offentliga miljöer.

Men influensa kan också spridas via hostningar och nysningar. Det är därför viktigt att hosta och nysa i armvecket för att inte sprida den vidare. Om du väl blir sjuk ska du stanna hemma tills du är helt feberfri – annars är risken stor att du smittar andra.

– Man är som mest smittsam i början av sjukdomen.

Grupper som rekommenderas årlig vaccination mot säsongsinfluensa

  • personer över 65 års ålder
  • gravida efter graviditetsvecka 16
  • vuxna och barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
  • kronisk hjärtsjukdom
  • kronisk lungsjukdom, såsom KOL och svår astma
  • andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och sekretstagnation (till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar eller flerfunktionshinder).
  • kronisk lever- eller njursvikt
  • diabetes mellitus
  • tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling

Källa: Folkhälsomyndigheten
Artikeln publicerades först på Året Runt.

Annons