Annons

Annons

Svenska faderskapsregler kan bli modernare


Att låta blivande pappor som inte är gifta intyga sitt faderskap hos socialen är omodernt. Det anser regeringen som nu undersöker hur lagstiftningen kan förändras.

Nu ska regelverket som tvingar blivande föräldrar att lämna in ett skriftligt faderskapsintyg som sedan ska godkännas av socialnämnden ses över, rapporterar Sveriges Radio.

Läs även 10 underbara bilder som visar exakt hur det är att vara gravid

Annons

De flesta barn som föds i Sverige har ogifta föräldrar. I de fall måste pappan intyga sitt faderskap som bevittnas av två personer, intyget ska sedan i sin tur godkännas av kommunens socialnämnden. Systemet har genom åren fått kritik för att vara ålderdomligt och krångligt.

Gilla Femina på Facebook

– Det är väldigt omodernt och det vill vi ändra på. Man borde nog kunna utgå från, att när människor bor ihop, då ska man utgå från att det är han som är pappan, säger justitieminister Morgan Johansson till Ekot.

Nu öppnar justitieminister Morgan Johansson för att faderskap ska kunna fastställas på ett enklare sätt. Därför har nu regeringen gett en utredare uppdraget att undersöka hur lagstiftningen kan moderniseras.

Läs även Ny forskning: Därför ska du alltid lyfta upp en skrikande bebis

(9)
(0)
Mejla

Annons


Annons


Laddar